Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkerolanställda laddar för nästa demonstration

Arbetarna på den nedläggningshotade godisfabriken i Gävle laddar nu för nästa stora demonstration – den här gången i Stockholm.

– Vi räknar med cirka 200 deltagare, säger huvudskyddsombudet Mario Izquierdo.

Annons

Det är LO Gävle, nätverket Välfärd utan vinst och föreningen Läkerolarbetarnas vänner som arrangerar manifestationen i Stockholm på torsdag. Alla Gävlebor är inbjudna att ta buss dit och demonstrera för att Läkerol och Ahlgrens bilar ska fortsätta tillverkas i Gävle.

– Vi kommer att åka med en buss och några bilar, och har även sympatisörer i Stockholm som kommer att delta, säger Mario Izquierdo, representant för Livsmedelsarbetareförbundets facklubb på fabriken.

Han tror att de blir runt 200 personer som samlas på Sergels Torg klockan 14. Därifrån kommer de att tåga till riskkapitalbolaget Nordic Capitals huvudkontor vid Stureplan. Nordic Capital är en av storägarna i Cloetta som ligger bakom den planerade nedläggningen av Gävlefabriken.

– Det är helgdag på torsdag, men vi hoppas ändå att någon ska vara där och ta emot våra protestlistor, säger Mario Izquierdo.

Under manifestationen kommer bland andra Wellington Ikuobase, ordförande för LO Gävle och för fackklubben på fabriken, att hålla tal tillsammans med Vänsterpartiets riksdagsledamot Ulla Andersson.

– Hon har varit väldigt pådrivande i den här frågan, säger Mario Izquierdo.

De fackliga förhandlingarna om nedläggningen har ännu inte inletts.

Som GD tidigare berättat har facket kopplat in en löntagarkonsult som granskar Cloettas argument för att lägga ner den lönsamma Gävlefabriken.

– Vi har kommit en bit på vägen och hoppas få svar från konsulten nästa vecka. Utifrån det kan vi lägga fram ett motförslag till arbetsgivaren och inleda de fackliga förhandlingarna, säger Mario Izquierdo.

Mer läsning

Annons