Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landets fjärde flyktingsluss

/
  • Sluss. I april nästa år kommer fastigheten Samariten på Södertullsområdet att bli flyktingsluss med plats för 100 personer och 120 reservplatser.

GÄVLEI april nästa år öppnas en flyktingsluss i centrala Gävle. Migrationsverket tror att det i första hand blir insmugglade personer som kommer att söka asyl vid slussen.

Annons
Under de senaste två åren har antalet asylsökande i Sverige fördubblats och därmed är Sverige det land där antalet asylsökandet ökat mest i hela EU. Trycket på de tre flyktingslussarna i Stockholm, Göteborg och Malmö har varit stort. Migrationsverkets region Nord fick därför i uppdrag att öppna ytterligare en flyktingsluss.
- I Gävle fanns byggnaden och det ligger geografiskt bra till, säger Jakob Larsson, informatör på region Nord.

En knapp vecka
Lokalen som Migrationsverket hyrt är Samhalls före detta lokaler på Södertullsområdet. Där kommer, efter en ombyggnad, finnas plats för 100 boende samt 120 reservplatser.
De asylsökande kommer att stanna i en knapp vecka. Under den tiden görs en snabb grundutredning och handläggarna avgör om det finns asylskäl. Finns det inte asylskäl avvisas vederbörande, finns det asylskäl placeras de sökande ut på förläggningar.

Smugglats in
- Var de asylsökande kommer ifrån vet vi inte men den senaste tiden har de flesta kommit från Jugoslavien, Irak, Bosnien-Herzegovina och Ryssland. Det är få som söker asyl vid gränsen. 90 procent söker när de är inne i landet, de har alltså smugglats in. De brukar bara dyka upp. Smugglarna vet exakt var de kan söka asyl och släpper av dem där, berättar Jakob Larsson.
Den första april 2003 ska ombyggnaden av fastigheten Samariten vara klar. Då ska det också finnas en personalstyrka på ungefär 35 personer, de flesta nyrekryterade.
MONIQA SWÄLAS
026-15 96 28
moniqa.swalas@gd.se

Mer läsning

Annons