Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget klarade budgeten

Det blev som väntat plus i kanten när landstinget i Gävleborg nu räknat samman fjolåret. Budgeten klarades med råge, men det beror till stor del på intäkter av tillfällig karaktär.

Annons

Landstingets bokslut för 2012 är nu klart och en rapport presenterades i går för landstingsstyrelsen.

Resultatet för året blev 106 miljoner kronor. Det är 34 miljoner bättre än budgeterat. Resultatet kunde uppnås trots stora underskott i sjukhusvården. Operations- och medicin-psykiatridivisionerna gick tillsammans back med 154 miljoner kronor, delvis på grund av stora kostnader för inhyrd personal och köpt vård.

En viktig förklaring till de positiva totalsiffrorna är att landstinget i fjol fick 90 miljoner kronor i en återbetalning av premier från försäkringsbolaget AFA. Utan denna engångsintäkt hade det varit på håret att landstinget klarat kravet på balans i ekonomin.

Landstinget har också fått god utdelning från regeringens kömiljard och andra riktade statsbidrag. Kostnadsökningarna har totalt sett hållits på en relativt låg nivå.

Landstingsledningens bedömning är att man även innevarande år ska klara en ekonomi i balans. Den skattehöjning på 30 öre som genomfördes vid årsskiftet beräknas ge drygt 150 miljoner kronor i ökade intäkter. Men även åtstramningar på kostnadssidan planeras.

Mer läsning

Annons