Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget på väg att köpa vindkraftverk

Landstinget är på väg att skaffa egna vindkraftverk. Den röd-gröna majoritetens förslag skulle innebära en investering på 140 miljoner kronor. Men moderaterna säger blankt nej.

Annons

Som GD tidigare berättat har landstingsledningen i Gävleborg börjat intressera sig för vindkraft och undersökt möjligheterna för landstinget att gå över till sådan elproduktion.

En förstudie gjordes i våras och den visade att en investering i egna kraftverk skulle bli lönsam. Egenproducerad vindkraft är skattebefriad och därmed billigare än annan elkraft. Genom att ha egna vindkraftverk skulle landstinget också kunna ”låsa” sina elkostnader under lång tid framåt och därmed slippa de stora prisfluktuationerna på elmarknaden.

Nu har landstinget låtit konsulter gå igenom kalkylerna och de stöder planerna. Därför lägger landstingsledningen nu fram ett konkret förslag som innebär att en upphandling av vindkraft ska göras.

Enligt förslaget ska landstinget köpa tre vindkraftverk. Kostnaden beräknas bli 47 miljoner kronor per kraftverk. En stor investering som ändå ska löna sig genom den lägre elkostnaden.

– Vi får en ren besparing på tolv miljoner kronor per år. I det är även räntor och amorteringar inräknade, säger miljölandstingsrådet Maria Aspers, MP.

Ingen vet säkert hur länge de för vindkraft gynnsamma skattereglerna kommer att bestå. Men Maria Aspers är inte orolig.

– Det räcker med att skattebefrielsen blir kvar i fem år så är investeringen lönsam.

Patrik Stenvard, Moderaternas oppositionsråd, är mycket skeptisk till planerna.

– Principiellt tycker jag att det är fel att landstinget ska köpa och driva egen vindkraft. Vi bör fokusera på sjukvården, säger han.

Han tycker att landstingsledningen fallit i fastun för ”vindkraftslobbyn”. Risken är stor att vindkraftverken inte kommer att motsvara förväntningarna.

– Det här är en teknik som inte är mogen. Om kraftverken inte fungerar som de ska och inte ger den mängd el som förväntas blir det en ren förlustaffär för landstinget.

Det finns inga hållbara sakskäl bakom förslaget, anser han.

– Nej, det här är en ren politisk manifestation.

Beslut i vindkraftsfrågan fattas av landstingsstyrelsen i november.

Mer läsning

Annons