Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget satsar på vindkraft i Sydsverige

/

Landstingets nya vindkraftverk kommer inte att stå i Gävleborg.

– Nej, de kommer att finnas någonstans i södra Sverige, säger finanslandstingsrådet Eva Tjernström, S.

Annons

Efter landstingsfullmäktiges beslut i tisdags om att godkänna investeringen på 85 miljoner kronor i två vindkraftverk återstod det för landstingsstyrelsen att i går välja ut det företag som ska anlitas.

Allt var redan förberett. En upphandling hade genomförts och tre anbud fanns att ta ställning till. Vann gjorde företaget Green Extreme i konkurrens med O2 och Samkraft.

Ekonomin var avgörande. Greene Extreme hade det klart bästa anbudet i det avseendet.

– Vi fick också de bästa garantierna från Green Extreme när det gäller säkerhet och tekniskt krångel, säger Eva Tjernström.

Företaget planerar att börja bygga de två vindkraftverken i höst och målet är att de ska vara klara att tas i drift nästa år.

Trots att kraftverken inte kommer att stå i Gävleborg utan i Sydsverige åtar sig landstinget att utföra en ”konstnärlig miljögestaltning” i området till en kostnad av 425 000 kronor.

Besökare ska kunna åka ända fram för att titta på verken.

Väderskydd ska etableras där information ges om det lokala djurlivet på platsen och om landstingets verksamhet och miljöarbete. Här ska också en karta med förslag på naturstig finnas.

I sjukhusentréerna i Gävleborg kan tavlor komma att sättas upp som kontinuerligt visar hur mycket el kraftverken producerar.

Kraftverken ska producera 12–18 GWh per år och svara för 30–40 procent av landstingets energibehov.

Mer läsning

Annons