Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget vill inte byta tåg mot buss

/
  • Att utrymmet på järnvägarna blir allt trängre till följd av ökande godstransporter, ett problem som lyfts fram i utredningen, är inget som ska få gå ut över gävleborgarnas möjligheter att ta tåget till jobb eller skola, anser Landstingsstyrelsen.

Byta tåg mot buss – nej tack! Landstingspolitikerna i Gävleborg gör tummen ner för Trafikverkets tankegångar.
– En helt vansinnig idé, säger landstingsrådet Eva Tjernström, S.

Annons

Landstingsstyrelsen klargör i ett yttrande över Trafikverkets omdiskuterade kapacitetsutredning att man inte tänker acceptera någon nedprioritering av persontrafiken på järnvägen.

Att utrymmet på järnvägarna blir allt trängre till följd av ökande godstransporter, ett problem som lyfts fram i utredningen, är inget som ska få gå ut över gävleborgarnas möjligheter att ta tåget till jobb eller skola, anser styrelsen. Det kommer inte på fråga att ens dra in enstaka tågturer, menar Eva Tjernström

– Det är oförskämt att komma och säga åt oss att ta bussen i stället. Det är gammeldags idéer som gör oss väldigt uppretade, säger hon.

Hon anser att konsekvensen skulle bli att fler pendlare skulle ta bilen i stället.

Risken finns att försämrade pendlingsmöjligheter också skulle minska intresset att arbeta och studera på annan ort, något som skulle vara mycket negativt för länet.

Kapacitetsbristen på järnvägen måste byggas bort, anser landstingsstyrelsen.

Det planerade bygget av dubbelspår mellan Gävle och Sundsvall får inte försenas ytterligare, framhåller Eva Tjernström.

Mer läsning

Annons