Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingsmiljon täcker teaterförlust

/
  • Arkivbild: GD Kvinnokör. Masker av Donato Sartori till Folkteaterns uppsättning �Sagan om Orestes�.

GÄVLEFolkteatern i Gävleborg får en miljon kronor extra från landstinget för att täcka förlusterna i samband med teaterprojektet "Sagan om Orestes".

Annons
Kultur- och utbildningsnämnden sade i går ja till begäran från teatern. Men beslutet var inte enhälligt. Moderaterna och centern reserverade sig.
- Folkteatern har redan fått tillräckligt, tycker Kerstin Johansson, m.
Folkteaterns uppmärksammade föreställning "Sagan om Orestes" som gick i Gävle i början av året kostade cirka elva miljoner kronor. Redan på förhand visste teaterns styrelse att projektet inte skulle gå ihop. Ett underskott på fyra-fem miljoner kronor ingick i kalkylerna.

"Viktigt konstnärligt"
- Men eftersom vi ansåg det vara så viktigt konstnärligt att få göra "Orestien" sade vi att vi får ta ta smällen och kanske genomlida ett hundår senare med begränsad verksamhet, säger Lennart Gard, s, ordförande i Folkteaterns styrelse och förste vice ordförande i kultur- och utbildningsnämnden.'
Något hundår behöver det dock inte bli för Folkteatern. Tack vare det bidrag som kultur- och utbildningsnämnden nu gått in med återstår i dag bara 600 000 kronor av Orestesförlusten att hämta hem. Det underskottet får teatern ta med sig till nästa år. Men summan är hanterbar, menar Lennart Gard.
- Nu slipper vi strypa verksamheten nästa år, nu kan vi blåsa på, säger han.

Tas från väntat överksott
Extrapengarna till Folkteatern tas ur det överskott på tre-fyra miljoner kronor som kultur- och utbildningsnämnden väntas få i år. Kerstin Johansson tyckte att pengarna borde ha lagts på Länsteaterföreningen Riksteatern Gävleborg istället.
- De spelar mycket mer barnteater och det är sådan verksamhet jag vill stödja, säger hon.
I viss mån blev Kerstin Johansson tillgodosedd i sina krav senare under sammanträdet. Nämnden beslutade nämligen att anslå extrapengar även till Länsteaterföreningen. Föreningen hade ansökt om ett bidrag på 200 000 kronor för att täcka ett underskott och för att främja barn- och ungdomsteater och dans i skolan. Nämndens arbetsutskott hade tidigare föreslagit avslag på begäran. Men sedan en av socialdemokraterna lämnat sammanträdet i förtid och en vänsterpartist bytt sida fick oppositionen inklusive miljöpartiet majoritet och kunde driva igenom ett ja med röstsiffrorna 7-6.

BJÖRN HANÉRUS

Mer läsning

Annons