Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lånestopp på biblioteket

/
  • Ahmet Ugan tycker att musikbiblioteket borde stanna i konserthuset. Ulf Södergren tror att omflyttningen kommer att förbättra biblioteket.– Det blir kanon, jag åker till Sätra bibliotek så länge.
  • Flemming Eriksson tycker att omflyttningen är slöseri och vill hellre se ett nytt bibliotek.
  • Hoang Tran märker inte av ombyggnationen så mycket. Han går till biblioteket för att spela datorspel med kompisen Quan Nguyen.
  • När forskarrummet är otillgängligt får Elise Hovanta hålla till bland tidskrifterna.
  • Pappaledige Johan Larsson och dottern Juni Wikström skulle låna böcker. Det fick bli en fika i stället.
  • Bibliotekarie Eva Larsson möter många biblioteksbesökare som blir förvånade av lånestoppet.
  • Ida Eliasson och Sofia Orrbén sitter ofta i Gästrike-Hälsingerummet och jobbar. De saknar lugnet och böckerna.– Det låter mycket mer här, men det är roligt med alla människor, säger Sofia Orrbén.

Nu är det lånestopp på stadsbiblioteket. I tre månader görs lokalerna om, och under tiden kan man varken beställa ut stadsbibliotekets böcker eller låna dem på plats.

Bland besökarna råder delade meningar om läget.

Annons

Trots att ingångarna till bokavdelningarna har spikats igen är biblioteket fullt av besökare. Borden i tidskriftsrummet och Kafé Edbom täcks av laptops, papper och kaffekoppar.

Intill dagstidningshyllan sitter Flemming Eriksson, som inte alls gillar omflyttningen.

– Jag tycker att man ska skita i att göra om och bygga ett nytt bibliotek i stället. Eller bygga till på baksidan, som det finns förslag på, säger han.

Den som vill låna hänvisas till de andra biblioteken i kommunen.

Det går att reservera böcker från hela länet och välja hämtningsställe. Reservationer som redan gjorts kommer att kunna hämtas på stadsbiblioteket i en vecka till, efter det får man gå till musikbiblioteket i konserthuset.

– Det är närmast oss. Men man ska tänka på att det inte går att reservera stadsbibliotekets böcker under omflyttningen, säger bibliotekarie Eva Larsson.

För de som går till biblioteket för att arbeta innebär stängningen stora omställningar. Historikern och arkeologen Elise Hovanta kommer inte åt forskarrummet och mikrofilmsläsarna, men tycker att det är bra att lokalerna görs om.

– Jag har hört att magasinet kan bli mer tillgängligt, det vore väldigt bra. Men jag skulle verkligen behöva läsa mikrofilm snart, det blir problem om jag måste vänta till april, säger hon.

Under stängningen ska musikbiblioteket flytta från konserthuset till stadsbiblioteket. Flera av besökarna ser fram emot att ha allt samlat på ett ställe, andra förstår inte poängen.

– Musikbiblioteket ligger så fint, man undrar vad det blir av den lokalen nu, säger Ahmet Ugan.

Den 25 april är lånestoppet över. Då ska omflyttningen vara klar.

Mer läsning

Annons