Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång väg från böna till pralin

/

Gävles egen chokladdrottning Anna-Sofia Wallström öppnar ytterligare en butik i Gallerian Nian. Fem nyanställda och hyllorna fulla av vackra godsaker har hon i sin andra butik. Många kom för att smaka i går kväll.

Annons

Hon har numera sin alldeles egna kakaoplantage i Piraguabergen i norra Dominikanska Republiken där hon odlar egna kakaobönor.

– Min dröm är att starta en plantageskola dit bönderna på plats ska kunna vända sig. Det lustiga är att de flesta av dem själva aldrig hade smakat choklad, de har inte vetat vad vi gör med den. Nu har de smakat och de tyckte det var jättegott, säger Anna-Sofia.

De som kom till den nya butiken i går hade säkerligen smakat choklad tidigare. Men de ville ha mer. Köerna till de konstfärdiga godsakerna var långa. Den som ville fick lära sig om vägen från böna till pralin, men många gick rakt på doftkällan.

Det är åtta år sedan Anna-Sofia var först i Sverige med att registrera ett renodlat chocolaterie som företag. Kanske precis vid rätt tidpunkt. Intresset för den lite finare chokladen har sedan dess bara ökat, säger hon.

– Människor är mer kunniga i dag och vet att det inte bara handlar om procenthalt, det handlar också om faktorer som jordmån. Mycket av det som säljs som choklad i godisdiskarna är det inte så mycket choklad i utan i stället mycket socker och aromämnen. Den här rena chokladen har så mycket smak att man inte behöver så mycket, man kan äta med gott samvete. Ren choklad är nyttig och gör en glad, konstaterar Anna-Sofia Wallström.

Mer läsning

Annons