Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång väntan på akuten

/
  • Akutbesöken ökar och väntetiderna blir längre. Enligt en jämförelse mellan åtta landsting hade akuten i Gävle en snittväntetid på 3,1 timme i fjol.Foto: Nick Blackbom

Fortfarande väntar en av fem patienter mer än fyra timmar på akuten.

– Antalet patienter har ökat, säger Hanna Höghielm, verksamhetschef.

Annons

I början av förra året fick akuten i uppdrag att korta väntetiden. Ingen skulle behöva vänta mer än fyra timmar. Då klarade man det i mellan 70 och 75 procent av fallen.

Sett till hela förra året var runt var fjärde patient fortfarande kvar på akuten efter fyra timmar, men nu tar de hand om 80 procent av patienterna inom fyra timmar.

Hanna Höghielm säger att eftersom de ser ut att få 5 000 fler patientbesök i år märks åtgärderna inte mer på väntetiden. Att akutbesöken ökar är en trend i hela landet.

De samarbetar mer med medicin-, ortoped- och operationsklinikerna, primärvården, ambulansen och sjukvårdsrådgivningen.

Det handlar bland annat om hur läkarna arbetar, eftersom akuten bara har egna läkare dagtid på vardagar.

I april införde de också ett nytt arbetssätt för bedömning av patienterna som både ska göra vården säkrare och korta väntetiderna.

– Inom tjugo minuter ska man få en första bedömning och inom en timme en första läkarbedömning.

Det innebär att ambulanspersonalen ska kunna köra en patient till hälsocentralen om det bedöms räcka. Den som kommer till akuten ska tas om hand och registreras samtidigt, för att förenkla och snabba på omhändertagandet. De ska också lägga om schemat så att fler är i tjänst den tid flest patienter kommer.

Akutpersonalen går dagligen igenom varje patient som fått vänta längre än fyra timmar för att se hur de kan ta hand om patienterna snabbare. Ibland är det medicinskt motiverat att det tar mer än fyra timmar, säger Hanna Höghielm.

– Jag känner att vi är på god väg att tajta till oss, säger hon.

Men att förändra arbetssätt som använts länge tar tid.

– Det finns igen quick-fix.

Enligt en jämförelse mellan åtta landsting hade akuten i Gävle en snittväntetid på 3,1 timme i fjol.

– Helt okej, tycker Hanna Höghielm.

Ludvika hade kortast väntetid, knappt hälften av Gävles, 1,4 timmar. Men det går inte att jämföra säger Hanna Höghielm. De tar hand om svårare fall medan huvuddelen av Ludvikas uppdrag är primärvård.

Akuten är också trångbodd. De senaste planerna är att de ska få bottenvåningen på det planerade patienthotellet intill. Tillsammans med de nuvarande lokalerna, som ska renoveras, skulle det bli dubbla ytan.

– Vi är byggda för 10 000 färre patienter än vi har i dag, säger Hanna Höghielm.

Hon hoppas på beslut i höst.

Än är det inte bestämt när politikerna ska ta ställning till investeringarna, men frågan ska diskuteras i höst. Ett nytt hus för onkologin och en påbyggnad på sjukhusentrén är andra investeringar som också diskuteras.

Mer läsning

Annons