Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång väntan på LSS-insatser

GÄVLEKommunerna bryter mot lagen när de inte ger handikappade den hjälp de har rätt till. I Gävleborg fanns vid årsskiftet 85 beslut om LSS-insatser som fortfarande inte blivit verkställda.

Annons
- Det vi har problem med är bostäder med särskild service och kontaktpersoner, säger Ulla Hamrén, chef för LSS-handläggarna på Omvårdnad Gävle.

Lag från 1994
Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade infördes 1994. Det är en lag som ska garantera att personer med omfattande och varaktiga funktionshinder får den hjälp de behöver i det dagliga livet och att de kan påverka vilket stöd och service de får.
Till de olika insatserna inom LSS hör bland annat ledsagarservice, personlig assistans och bostad med särskild service.

Verkställs inte
Socialstyrelsen har genomfört ett flertal undersökningar med hjälp av länsstyrelserna i landet för att se hur lagen efterföljs. I fler år har de visat samma resultat: många beslut och domar enligt LSS verkställs inte alls eller först efter väldigt lång tid.
Kommunerna i Gävleborg utgör inget undantag.
- Enligt lagen ska vi verkställa beslutet på stubinen, men JO anser att tre månader är en acceptabel väntetid, säger Ulla Hamrén.
Väntetiden kan i dag dock ticka iväg betydligt längre, framför allt för de som vill ha en kontaktperson.
- Där är det inte en pengabrist, där har vi svårt att få tag i personer som vill vara kontaktpersoner. På boendefronten däremot är det mer en resursbrist, säger Ulla Hamrén.
I dag står 13 vuxna personer i kö till boende med särskild service. Några av dem har tackat nej till ett erbjudande och väntar på ett bättre alternativ.

Dålig planering
Enligt Christina Markstedt, chef för länsstyrelsens sociala enhet, är det inte bara resursbrister som gör att kommunerna inte klarar av att följa lagen. Hon menar att det även handlar om dålig framförhållning.
- Det är lite nytt att handikappade ska ut i samhället, säger hon.
Fortfarande?
-Ja, du ser ju hur det släpar efter. LSS infördes 1994. Nu först har man insett vilken enorm satsning det var, säger hon.
Länsstyrelsen, som är socialtjänstens tillsynsmyndighet, har dock svårt att hjälpa de drabbade.
Eftersom de handikappade har fått ett positivt beslut från kommunen som ger dem rätt till hjälp har de ingen möjlighet att överklaga. Om de i stället fått ett avslag hade de kunnat överklaga till länsrätten och eventuellt fått en dom som säger att de har rätt till en LSS-insats.
- När det gäller beslut som inte verkställs kan vi inte göra annat än att tjata på kommunen. Med en dom har den enskilde mer kraft, säger Christina Markstedt.
Finns det en dom kan länsstyrelsen ansöka om sanktionsavgifter hos länsrätten sedan den 1 juli i år. Avgiften fastställs till lägst 10 000 kronor och högst en miljon och måste betalas om kommunen inte fixar hjälpen.

Mer läsning

Annons