Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång väntan på provskjutning

/
  • Hagelgeväret, av typen ”torparbössa”, togs i beslag i Gävle och skickades till SKL:s vapengrupp i april förra året. Först i går fick tekniska roteln tillbaka det efter provskjutning. Foto Polisen Gävleborg

Ett skjutvapen som skickades från Gävlepolisen för två år sedan har ännu ­inte provskjutits av Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL. Dess vapengrupp lider av underbemanning.

Annons

I början av 2011 påträffades ett skjutvapen i en lägenhet på Brynäs.

Polisens teori är att lägenhetsinnehavaren hade gömt pistolen åt mannen som 2008 dömdes för att ha skjutit två personer utanför krogen Munken på Brynäs, och att det är samma vapen som användes vid skjutningarna men aldrig påträffades.

Eftersom kulkroppar säkrades från offren efter skjutningarna på Brynäs skulle jämförelsen bli enkel, allt som behövdes var en provskjutning med jämförelse av hylsor och kulkropp från SKL:s vapengrupp.

Därför skickades vapnet dit den 23 februari 2011.

– Vi har ännu inte fått tillbaka det, säger Sven-Olof Sandqvist, kriminaltekniker hos Gävlepolisen.

Trots upprepade påtryckningar från tekniska roteln under de snart två år som passerat väntar pistolen fortfarande på genomgång.

– Vi tycker självklart att det är väldigt besvärande att ärendena inte handläggs i den takt som vi önskar, säger Sven-Olof Sandqvist.

Vad säger du om de här väntetiderna, Roger Carlsson, chef för SKL:s kemi- och teknikenhet, som vapengruppen lyder under?

– Jag kan inte uttala mig om enskilda ärenden. Men hur ärendena prioriteras beror på vilken typ av brott det rör sig om och i vilken ordning de kommer in.

Vapengruppen har upplevt en kraftig personalminskning.

– Fem personer slutade under våren och sommaren förra året. Vi håller på att ta in ny personal nu men det kommer att ta ett tag innan vi har alla igång.

Stämmer det att ni har 860 vapenärenden liggande i ”balansen”?

– Det är drygt 800 i alla fall, vilket inte är idealiskt. Önskvärt är mellan 200 och 250 ärenden i balansen, säger Roger Carlsson.

Mer läsning

Annons