Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långa dagar när snön ska bort från gatorna

När snöandet har lättat passar kommunen på att tömma stadens gator på snön som redan plogats. Det blir långa dagar för snöröjarna när tiotusentals kubikmeter snö ska forslas till tippen.

Annons

Lastbilarna står i en lång konvoj utmed Norra Kungsgatan på förmiddagen. Motorerna brummar otåligt i väntan på att snö lastaren ska fylla deras flak med snö.

De flesta har varit igång nästan oavbrutet sen klockan fyra på morgonen. Men när GD kommer till platsen blir det tillfälligt grus i maskineriet.

– Det är klart att det blir stopp just när ni kommer, skrattar snölastarens förare David Olsson som stannar maskinen för att rensa snö från slungan.

– Det beror på den blöta snön. Men det är skönt att få röra sig lite.

När snön vräkte ner hade stadens plogare fullt sjå med att hålla gatorna fria från snö. Men under två dagar ombesörjer David Olsson och hans kollegor de många snövallar som bildats utmed gatorna.

Och de har att göra. På den tidiga morgonen har de hållit till inne i centrum men nu har de flyttat ut till större gator där vissa av snövallarna mäter flera meter över marken.

– När det finns cykelbanor parallellt blir det trångt och höga vallar för man plogar från båda håll, säger han och menar att vägarna med just cykelbanor är prioriterade eftersom för stora mängder snövallar gör att gatorna blir trängre.

När snölastaren rensats från den blöta snön hoppar David Olsson upp i hytten.

Han styr sakta maskinen in i en stor hög och slungan sprutar snö upp på den väntande lastbilens flak med en hastighet av nära en halv kubikmeter i sekunden.

Det tar mindre än en minut innan lastbilen kör iväg mot snötippen i hamnen.

Dit har det hunnit bli några vändor, berättar lastbilschauffören Camilla Berggren samtidigt som hon gör sig redo för att lasta av snön.

– Det här är åttonde vändan. Hur många man hinner med beror lite på varifrån man kör, men det blir nog åtta till innan jag slutar, säger hon.

Eftersom snötippen är för liten för att hantera all snö som kommer in är den stängd för privata aktörer under två dagar, i går och i dag. Men trots att tippen bara gick på halvfart beräknas snövolymen där ha ökat med mellan 4 000 och 5 000 kubikmeter bara i går. Snö som kommer att ligga kvar långt in på nästa år, tror Fredrik Tröjbom som kör plogbil ute på tippen.

– Den här snön ligger nog kvar till nästa vinter, säger han.

Han vet av naturliga skäl inte vilka snömängder som kommer att komma under vintern. Men hittills är årets volymer inte mycket att orda om, tycker han.

– För två år sedan, vintern 2010-2011, fick vi hit ungefär 20 000 lass.

Mer läsning

Annons