Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsmuseet under lupp

PÅ TRÅDEN......Anna Lindqvist, kultursekreterare i Söderhamns kommun, som ska syna länsmuseets verksamhet i sömmarna.

Annons
Varför får just du göra utredningen?
- Det borde du egentligen fråga Lasse Sjösvärd (museichef) om. Men jag har arbetat nära museet och vet hur det fungerar samtidigt som jag inte är en del av organisationen. Det kan vara en fördel när man gör en utredning, att man vet vad man pratar om utan att sitta mitt i smeten.
Hur ofta görs den här typen av utredningar?
- Den senaste inventeringen av museets verksamhet gjordes 1995. Men den utredning som jag gör ska mynna ut i en museiplan och det är ett nytt önskemål från statens kulturråd.
Varför behövs en museiplan?
- Man är angelägen om att pengarna används på ett bra sätt och man vill ser över hur arbetet bedrivs. Jag ska diskutera med de som jobbar på museet, med uppdragsgivarna (landstinget och staten), kommunerna och med andra instanser runt om i länet. Tanken är att jag ska komma med idéer på hur arbetet kan vidareutvecklas.
Vad har länsmuseerna för funktion?
- De har ett tydligare fastställt ansvar jämfört med andra. I Söderhamn har vi exempelvis ett kommunalt museum vars samlingar ägs av en förening och kommunen driver verksamheten. Där kan vi göra lite som vi vill, föreningen samlar på det den tycker är viktigt och vi på kommunen gör det vi har lust med. Ett länsmuseum har däremot en rad uppgifter som måste utföras, dels samla för att kunna ge en bild av regionens kulturhistoria men också göra arkeologiska utredningar och utgrävningar, att stå till tjänst med byggnadsvårdsrådgivning och så vidare. Man har en kompetens på länsmuseerna som ska komma länet tillgodo.
Kan du redan nu se någonting som länsmuseet kan förbättra sig på?
- Nja, det känns lite tidigt, jag började i går... ha, ha. I förrgår hade jag en massa synpunkter, men nu måste jag faktiskt lyssna av lite mer grundläggande hur andra ser på det här och inte bara se till vad kultursekreteraren i Söderhamn tycker.
ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se

Mer läsning

Annons