Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärare sägs upp när skola flyttas till Gävle

Lärarna från Sandviken Praktiska skulle få följa med till Gävle när skolan lades ner, det var beskedet från skolledningen för några veckor sedan.

Trots det har flera lärare nu sagts upp.

– Arbetsbrist, säger rektorn.

Annons

Turerna har varit många runt Sandviken Praktiska Gymnasium. Lärare och rektorer har kommit och gått, elever har inte getts möjlighet att få fullständiga betyg och Skolinspektionen har riktat kritik mot skolan.

Nu är verksamheten flyttad och ihopslagen med Praktiska i Gävle – men lugnet vill ändå inte infinna sig.

Under sommaren har flera lärartjänster dragits in, något som beräknas beröra tre, fyra personer. Bland annat har en populär lärare på wildlife-programmet sagts upp, en lärare som tidigare arbetade i Sandviken.

”Vi har tidigare hört från denna koncern och de rektorer som passerat att NU skulle allt vara bra. Vi borde ha förstått att det bara är snack”, skriver en upprörd förälder i ett mejl till GD.

Men rektorn Nils Qvicker Persson tycker inte att det finns något konstigt med uppsägningarna.

– Skolan är ju nedlagd. Då blir det arbetsbrist och sedan är det turordningsreglerna som styr. Men det där får du fråga personalchefen på huvudkontoret om.

Men du sa i en SVT-intervju i samband med studenten för några veckor sedan att lärarna från Sandviken skulle följa med till Gävle, det är därför jag frågar dig.

– Det är ju inte riktigt jag som bestämmer det men då pratade jag som att det var så ja. Men det sker en utveckling hela tiden, vi skapar nya delar och tar bort andra, precis som i de kommunala skolorna.

Är det inte olyckligt att göra sådana utfästelser om det gäller saker du inte styr över själv?

– Du använder ordet utfästelse men det där var en uppfattning som jag hade. Om jag säger att jag lovar något så gör jag en utfästelse, men det gjorde jag inte.

Men eleverna kan ju lätt få falska förhoppningar om att omtyckta lärare ska få följa med till Gävle, eller?

– Jag kommenterar inte det.

Varför inte det?

– Nej, jag gör inte det.

Robert Westberg är personalchef på Praktiska Sverige och han säger att koncernen gjort en anpassning på alla skolor till följd av ett minskande elevantal.

– Sedan har vi lagt ner Sandviken och då påverkar det direkt Gävle, säger han.

Nu är det försent att söka sig någon annanstans för de elever som skulle vilja det. Och det är kanske tur för Gävle Praktiska. 37 antagna till 88 platser var läget i förra veckan. Det innebär bland annat att ettor och tvåor i viss utsträckning kommer att undervisas gemensamt. Nils Qvicker Persson tror ändå att undervisningen kommer att hålla en bra kvalitet.

– Absolut! Jag skulle vilja påstå att vi är en av de skolor som satsar mest på lärartäthet, säger han.

Mer läsning

Annons