Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarråd ska lyfta betygen nästa termin

/

27 procent av Gävles niondeklassare lämnade skolan med ofullständiga betyg. I de kommunala skolorna är andelen ännu högre.

– Vi är inte nöjda, säger Frank Stoor, chef på Barn & Ungdom.

Annons

Som GD berättat nyligen har Gävle kommun bland det största betyggapet mellan skolorna i landet. I toppen och i botten återfinns två fristående skolor: Engelska skolan samt Lyftet (se faktaruta).

I de kommunala skolorna hamnade meritvärdet i snitt på 194 poäng och endast 69 procent av eleverna fick fullständiga betyg.

Det är en liten försämring mot i fjol, vilket bekymrar Frank Stoor, chef på barn- och ungdomsförvaltningen. Kommunen hade såklart hoppats på positiva siffror.

– I höst ska vi göra kommun-övergripande satsningar, bland annat inom matematik, säger han.

Skolverket har i år tagit fram allmänna råd om hur lärare bör planera och genomföra undervisningen utifrån de nya läroplanerna. Verket ger även instruktioner kring betygssättning, uppföljning och dokumentation.

– Det är en sammanfattning av läraruppdraget, kan man säga. I höst kommer alla skolor att få i uppdrag att jobba med råden. Vi måste ha koll på vad som händer ute i klasserna mellan de olika betygstillfällena, säger Frank Stoor.

Även om en elev inte fått fullständiga betyg kan han eller hon ändå ha blivit behörig till gymnasiet. 89 procent av Gävleeleverna fick godkänt i svenska, engelska, matte samt minst fem ytterligare ämnen och kan därmed söka till ett yrkesförberedande program.

88 procent av niorna är behöriga till studieförberedande program.

Mer läsning

Annons