Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Ohly hoppar av

/

Lars Ohly meddelade idag valberedningen att han inte kommer att kandidera till att fortsätta som partiledare för Vänsterpartiet. Det gör att Ulla Andersson från Gävle nu seglar upp som het kandidat att ta över posten som ny partiledare.

Annons

I Almedalen tidigare i år gick Ulla Andersson ut med att hon vill bli ny partiledare och tillkännagav sin kandidatur. Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly hälsade via sin pressekreterare Maria Almström att han välkomnade Ulla Anderssons kandidatur. Ulla Andersson får nu även stöd från oväntat håll utanför partiet.

– Av det jag sett av henne tycker jag att hon verkar väldigt bra, duktig, redig och tar plats, säger före detta Vänsterpartiets partiledare, Gudrun Schyman till GD. Ulla Andersson tar till sig av berömmet från Gudrun Schyman.

– Det är klart att det känns bra att få uppmuntran och fint omdöme. Det suger jag i mig och växer lite av, säger Ulla Andersson.

SVT:s politiska kommentator Mats Knutson kommenterar läget för GD:
– Jonas Sjöstedt har nog den bästa chansen att bli vald. Men jag tror absolut inte att man ska räkna bort en som Ulla Andersson. Hon har kraftigt ökat sitt stöd i partiet. Det finns ett sug efter en kvinnlig partiledare i partiet. Ulla Andersson har haft en tung post som ekonomisk politisk talesperson. Det har gjort att hon stärkt sin kandidatur.

– Vänsterpartiet som delat ledarskap kan också dyka upp. Väljer man en sådan modell så tror jag att Ulla Andersson har möjlighet att bli en av partiledarna, säger Mats Knutson och fortsätter:
– Jag tror inte vi ska bli förvånad om hon blir en av två partiledare, eller att hon ensam kan bli partiledare, säger han.

Vilken kandidat tror du att Lars Ohly stödjer?
– Lars Ohly stödjer alla som kan förhindra Jonas Sjöstedt från att bli partiledare. Därför att Jonas Sjöstedt är den som mer eller mindre drivit fram Lars Ohlys avgång, säger Mats Knutson.

Vänsterpartiet i Gävle kommer att gå ut med vilken av kandidaterna de stödjer den 24 augusti. Björn Öberg som är ordförande för partiet i Gävle har Ulla Andersson som personlig favorit.

– Jag tror absolut att hon ligger bra till när det gäller röster härifrån. Men det känns mer osäkert på nationell nivå. Hennes starkaste sidor är att hon dels har samlat på sig erfarenhet från lokalt partiarbete, dels genom arbetet i riksdagen. Hon är ett av de starkaste korten vi har i partiet idag, säger han.

Men om Ulla Andersson nomineras som kandidat för Vänsterpartiet i Gävle kommer inga större summor att satsas på hennes kampanj.

– Vi kommer inte ha en amerikansk förvalskampanj som kommer att kosta multum, säger Björn Öberg.

Ulla Andersson befinner sig just nu utomlands, men har annars varit i Gävle under semestern för att ladda batterierna till hösten.

– Alltid när det är sommar åker jag runt och gör små utflykter, säger Ulla Andersson.

Mer läsning

Annons