Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lät rikskriminalen hennes bil stjälas?

/
  • Katarina Krigmans dotter, Tone Sundberg, hade lånat bilen när den stals utanför hennes lägenhet i Forsbacka.
  • Katarina Krigmans dotter, Tone Sundberg, hade lånat bilen när den stals utanför hennes lägenhet i Forsbacka.
  • Bilen står nu uppställd på Poderosa bilskrot. Katarina Krigsman fick själv ta reda på att den trasporterats dit, trots att polisen skulle ha kontaktat henne efter den tekniska undersökningen.
  • Kuppen mot Elgiganten ägde rum den 28 juni.

Tjuvarna förvandlade Katarinas Volkswagen till skrot under smash and grab-kuppen mot Elgiganten.

Rikskrims spanare kan ha sett den bli stulen strax innan.

– De tittade på. Och jag får inte en spänn, säger hon.

Annons

Tre män dömdes i förra veckan för smash and grab-kuppen mot Elgiganten i Valbo, natten till den 28 juni.

Bilen de använde som murbräcka var Katarina Krigsmans svarta Volkswagen Golf från 1989.

I tingsrättens dom står det att rikskriminalpolisen hade spanat på de misstänkta, och följt deras "förehavanden" från Stockholm, under färden mot Gävle och till målet med resan – Elgiganten i Valbo.

Spanarna borde alltså ha sett "förehavandet" att stjäla Katarina Krigsmans bil i Forsbacka, strax innan den demolerades mot butiksfönstret.

Men ingen av dem vittnade om stölden. Tingsrätten ansåg det inte bevisat att männen hade stulit bilen och de friades. Två av männen fälldes istället för att olovligt ha "brukat" den.

Katarina Krigsman blev utan skadeståndet hon begärt: 10 000 kronor.

– Det känns märkligt att jag blir helt utan pengar. Jag har bara trafikförsäkring på bilen eftersom den är gammal.

En anmälan om stölden skrevs ett par timmar efteråt av en utredare vid grova brottsroteln i Gävle. De tre männen som fälldes för smash and grab-kuppen är namngivna som misstänkta i den, plus en fjärde som friades.

När Katarina Krigsman läste igenom brottsbeskrivningen gjorde hon upptäckten.

– Det står att bilen påträffades i Valbo 15 minuter efter att den stals. När jag frågade en polis hur de kunde veta så exakt när den stals så fick jag höra: "Man var där". Jag fick höra av en annan polis att de hade övervakat de misstänkta i 36 timmar innan de greps.

Katarina Krigsman är övertygad om att hennes bil blev spelbrickan som offrades av spanarna för att kunna gripa männen för kuppen mot Elgiganten.

– Jag förstår att de gör så här för att kunna gripa dem för grövre brott. Men det är trist att tredje man drabbas, säger hon.

Gävlepolisen var inte inblandad i spaningarna. Men Anders Samuelsson, chef för grova brottsroteln, kallades in mitt i natten för att jobba med utredningen.

– Jag vet faktiskt inte om spanarna blev vittnen till bilstölden. Men jag tror inte det. Generellt så kan man inte ligga i rygg på dem man följer. Och Forsbacka kan vara ett svårspanat område mitt i natten. Gärningsmännen använde sig även av tre olika bilar vid smash and grab-kuppen, säger han.

Vad hände med Katarinas bil?

– Efter att polisen genomfört en teknisk undersökning så transporterades den till Ponderosa bilskrot. Jag fick ringa och ta reda på det själv, säger Katarina Krigsman.

Nationella insatsstyrkan, som lyder under rikskriminalen, orsakade en mindre skada på framdelen av Katarina Krigsmans bil när de stoppade en av gärningsmännen från att fly platsen. Hon har sökt ersättning för skadan, och avgörandet ligger hos Rikspolisstyrelsen.

Mer läsning

Annons