Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lättare att bygga vid vatten

/
  • Enligt länsstyrelsens förslag ska strandskyddet minska från 300 till 100 meter längs stora delar av Gävlekusten. Men på Norrlandet är strandskyddet redan upphävt.

Mindre strandskydd ska göra det lättare att bygga längs kusten. Men Naturskyddsföreningen i Gävle är kritisk.

– Det hotar allmänhetens tillgång till stränderna, säger ordföranden Staffan Lundgren.

Annons

Hela kommunens kuststräcka omfattas i dag av ett utvidgat strandskydd på 300 meter från strandkanten. Normalt gäller 100 meter. Det skyddade området får bara bebyggas om det finns ”särskilda skäl”.

Men många kommuner i Sverige tycker att reglerna har varit för hårda. Att få bygga bostäder i strandnära lägen skulle locka fler människor och företag till glesbygden, menar de.

Därför ändrade regeringen 2009 reglerna så att det blev svårare för länsstyrelserna att utvidga strandskyddet till 300 meter. De beslut som redan finns om en sådan utvidgning upphör att gälla den första januari 2014.

Utifrån det har länsstyrelsen i Gävleborg nu sett över strandskyddet längs hela Gävlekusten.

Slutsatsen blir att flera områden kan fortsätta ha ett utökat strandskydd på 300 meter om länsstyrelsen tar ett nytt sådant beslut. Det gäller främst öar och obebyggda kuststräckor som klassas som riksintressen, naturreservat eller Natura 2000-områden.

Men övriga områden bedöms inte nå upp till de nya kraven. Där föreslås en minskning av strandskyddet till 100 meter, vilket oroar Naturskyddsföreningen i Gävle.

– Det är helt klart ett steg i fel riktning ifall områdena har betydande natur- och friluftsvärden. Även om det i dag går att få dispens från strandskyddet så kommer det nu att bli enklare att bygga nära vattnet, säger Staffan Lundgren.

Enligt honom förekommer det att ägare till strandnära tomter låter den privata zonen breda ut sig ner mot vattnet.

– De sår gräs, röjer ner skog och gör så att det ser ut som en tomt fast det är allmän mark. Det gör att allmänheten känner sig obekväm att gå där, säger han.

Per-Olof Erickson, ordförande för Naturskyddsföreningens Gävleborgsdistrikt, berättar att föreningen har överklagat flera dispenser som länets kommuner gett från strandskyddet.

– I 70 procent av fallen har vi vunnit i högre instans. Kommunerna har inte riktigt förstått vikten av strandskydd. De tänker att folk vill bo vid vattnet och att det ger skatteintäkter. Men folk vill ju även ha tillgång till stränder och friluftsliv, säger han.

Länsstyrelsen har nu skickat ut förslaget om ändrat strandskydd på remiss till olika myndigheter och organisationer. De uppmanas att tycka till senast den 15 januari 2013.

Mer läsning

Annons