Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leaf och Cloetta går samman

/
  • Fabrikschefen Johan Stenborg tror att affären är bra, även för Gävlefabriken.
  • – Vi visste att den här dagen skulle komma, säger Wellington Ikuobase, ordförande i Livsklubben. Han är glad att verksamheten hamnar i ett svenskt bolag.
  • Ove Anonsen, styrelseledamot och tidigare vd för Leaf, tackar för sig när affären är genomförd.
  • Helene Andersson, med 32 år på fabriken i Gävle, var förhoppningsfull efter informationen om affären.
  • De 140 anställda vid Gävlefabriken fick veta mer om affären i går eftermiddag.

Godistillverkarna Leaf och Cloetta går ihop.

Planerna presenterades på fredagen och på eftermiddagen fick de anställda på Leafs Gävlefabrik information om sammanslagningen.

Annons

– Jag tror att det kan bli bra. Nu går vi ihop med ett svenskt företag, det tycker vi är positivt, säger Wellington Ikuobase.

Han är ordförande i Livs klubb på fabriken i Gävle.

Det nya bolaget får namnet Cloetta och Leafs nuvarande chef, Bengt Baron, förslås också bli verkställande direktör för den nya koncernen.

Leafs ägare, Nordic Capital och CVC, blir tillsammans majoritetsägare med 57,6 procent av aktierna.

På sikt öppnar affären också för helt nya ägare. Cloetta är redan ett börsnoterat bolag och både CVC och Nordic Capital räknar med att på sikt sälja ut sina andelar.

Affären genomförs i början av nästa år om konkurrensmyndigheterna ger sitt godkännande. En majoritet av Cloettas aktieägare har redan sagt ja till samgåendet.

Bolagen räknar med samordningsfördelar när affären är genomförd. 65 miljoner per år kan sparas på sikt, enligt de första beräkningarna. Det brukar innebära personalneddragningar, men Johan Stenborg, fabrikschef i Gävle, räknar inte med några direkta förändringar lokalt på grund av affären. Cloetta och Leaf har få produkter som konkurrerar direkt med varandra och på sikt ser han bara fördelar.

– Det ska bli riktigt kul att se hur det här kan utvecklas. Jag tycker att det är oerhört positivt.

Samgåendet påverkar inte produktionen i Gävle, men ger inte heller något tillskott. Chokladtillverkning som Leaf i dag har utlagt på andra företag kan kanske läggas i Cloettas fabrik i Ljungsbro.

I går eftermiddag fick personalen i Gävle information i personalmatsalen. Många hade redan på morgonen sett nyheten på nätet.

– Då var de chockade, säger Wellington Ikuobase.

Efter informationen på eftermiddagen var stämningen försiktigt positiv.

– Det låter positivt. Jag hoppas att det blir det, säger Helene Andersson, som har jobbat i Gävlefabriken i 32 år.

Ove Anonsen, tidigare chef på Leaf och de senaste åren styrelseledamot i bolaget, lämnar styrelsen när samgåendet blir klart någon gång i februari nästa år.

Enligt honom är det flera företag som visat intresse för Leaf, men Cloetta är en närmast idealisk samarbetspartner.

– Vi kompletterar varandra. Det här är fantastiskt för båda parter. Det är en härlig slutpunkt för mig, säger Ove Anonsen.

Mer läsning

Annons