Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Ledningen kände till förhållandet”

Polisledningen har känt till samboförhållandet mellan en misstänkt knarksmugglare och en polischef i Gävle sedan start, enligt uppgifter till GD.

- Det känns för jävligt att de inte har agerat, säger en polis.

Annons

I onsdags förra veckan grep Ålandspolisen en 53-åring från Gästrikland som misstänkt för knarksmuggling. Han och en 39-åring från Norduppland hade kört av färjan och dumpat amfetamin och hasch på Eckerö. Paketet hämtades sedan av två ålänningar, medan polisen såg allt från första parkett.

53-åringen är sambo med en högt uppsatt polischef i Gävle.
Tillslaget på Åland ledde till att en husrannsakan genomfördes i hennes bostad.
– Polisledningen har känt till det här sedan det startade, och det var väl en fem-sex år sedan. Det är ingen som förstår vad hon tänkte. Han var en känd inbrottstjuv som härjade med de värsta i länet, säger en polis.

Hur har ledningen hanterat den här frågan?
-Vet inte. Men det har ju bara varit en tidsfråga innan något sådant här skulle dyka upp, och det här har pågått i åratal.

Vad kan ledningen göra nu?
-Nu är det för sent. De borde ha agerat för länge sedan. De borde ha varit tillräckligt smarta för att inse att det här är en farlig situation.

På vilket sätt?
-Hon är högt uppsatt och har varit välinformerad. Det gör att hon kan bli exponerad för press. Lever man tätt inpå varandra så får man reda på saker om varandra och det är lätt att hamna i en beroendesituation, säger en polis.

53-åringen och de tre andra inblandade har nu häktats. Förundersökningen leds av Teijo Ristola vid centralkriminalpolisen i Åbo, som samarbetar med Uppsalapolisen.
– De är häktade. Men jag hänvisar annars till pressmeddelandet, säger han.

Ni har genomfört en husrannsakan i den här utredningen – var du medveten om att den gjordes hos en polischef?
-Nej, det där känner jag inte till och kan inte kommentera.

GD har sökt Gävlepolisens operative chef Pär Langer.


Mer läsning

Annons