Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lejla på bättringsvägen

GÄVLEFlyktingflickan Lejla Numanovic mår bättre än på länge. Det har en specialistläkare som undersökt sex-åringen nyligen konstaterat.

Annons
- Just nu är läget känsligt med det håller på att bli bra. Det är mindre läckage och mindre infektioner, säger Amelia Morey-Strömberg från Asylkommittén.
Men bara för att läget förbättrats betyder det inte att flickan och hennes familj kan sändas tillbaka till Bosnien.
Tvärtom är behovet av kontinuerlig vård minst lika stort som tidigare, menar Asylkommittén.
I går färdigställde familjens advokat Tryggve Emstedt en ny ansökan om uppehållstillstånd. Där påpekar han att Utlänningsnämnden i sitt senaste beslut inte beaktat att Lejla ska bedömas enligt en särskilt paragraf på grund av sitt handikapp.
Flickan har en missbildning från födseln som innebär att hon saknar ändtarmsöppning. I hemlandet Bosnien har hon inte fått en korrekt behandling och tvingas i dag använda blöjor.

Flera tidigare avslag
Familjen - som förutom Lejla består av mamma, pappa och en liten son - har sedan de anlände till Sverige i maj 2000 fått avslag efter avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd.
Mamman mår i dag så dåligt att hon flera gånger blivit inlagd för psykiatrisk vård. Vid det senaste läkarbesöket vågade varken hon eller pappan följa med sin dotter eftersom de är rädda för gränspolisen.
- Lejla har fått en ny tid hos läkare före jul. Då måste hennes mamma följa med säger doktorn. Undersökningarna hon tvingas genomgå är så jobbiga, säger Amelia Morey-Strömberg.
Sist var det hon som fick skjutsa flickan till läkaren.
- Men jag kan inte vara Lejlas mamma. Jag kan bara hjälpa hennes familj med deras problem med myndigheterna.
I dagsläget ansvarar Asylkommittén för tolv flyktingbarn som hoppas få stanna i Sverige.
I dag hålls en demonstration på Stortorget i Gävle och kommittén uppmanar alla som vill stötta Lejla och de
andra barnen att delta.
ANNA HÖGLUND
026-15 96 31
anna.hoglund_gd.se

Mer läsning

Annons