Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lekrum minskar stress

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Lek på jobbet. Agnes Boson, 6 år, Josefin och Gustav Lindström, 8 respektive 5 år och Emelie Wallström, 13 år, uppskattar att det finns ett särskilt barnrum på Lantmäteriverket.

GÄVLELantmäteriverket har ett eget lekrum.Rummet har blivit så populärt att man nu funderar på att inreda ett till.

Annons
- Vi ser ju att det utnyttjas. Under sommaren har det varit väldigt välbesökt, säger personalchefen Britt-Marie Andersson.
Idén att ha ett lekrum på jobbet kom från generaldirektör Joakim Ollén själv. Ett utrymme som stod tomt gjordes i ordning och så köptes möbler och lite lekmaterial och videofilmer in.

Inte barnpassning
- Det är inte ett företagsdagis eller någon barnpassning. Men om någon av de anställda behöver ta med sig barnen till jobbet så finns det ett ställe där barnen kan vara och titta på video, rita eller spela spel, säger han.
- Att ha ett barnrum är helt enkelt att måna om personalen, säger han.
Lekrummet har funnits sedan förra vintern. Det är inrett med Ikea-soffa, bord och teve. Framför allt används det på eftermiddagarna, när barn ska hämtas på skola och dagis men föräldrarna ännu inte blivit klara med jobbet.
Den farhåga som fanns från början att de anställda som har sina arbetsrum i närheten skulle bli störda av stojande barn har visat sig vara obefogad. De barn som använder rummet är så stora att de klarar att sysselsätta sig själva en stund.

När det inte går ihop
- I början var det en del som var oroliga för att det här skulle vara ett sätt att få personalen att jobba mer, men det är inte så det är tänkt. Avsikten är att minska stressen, när föräldrarna inte får det att gå ihop, säger Britt-Marie Andersson.
- Och så kan barn som inte vill vara ensamma hemma på eftermiddagarna komma hit till föräldrarnas jobb och göra något roligt i stället, säger hon.

Ett rum till planeras
Att lekrummet har blivit så uppskattat har gjort att man nu funderar på att inreda ytterligare ett lekrum i någon annan del av Lantmäteriverket.
- Det gäller bara att hitta något lämpligt utrymme som ligger bra till, säger Britt-Marie Andersson.
INGEGERD SÖRGARD

Mer läsning

Annons