Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lektor i blåsväder anlitas inte längre av högskolan

/

Högskoleläraren Hans-Erik Hellborg kommer inte att anlitas av Högskolan i Gävle efter det rasistiska mejl som han har skickat.

– Jag vill vara tydlig med att vi tar starkt avstånd från den här typen av uttalanden, säger Börje Leidhammar, ämnesansvarig vid Gävle Högskola.

Annons

Efter Turbulensen kring lektorn i rättsvetenskap, Hans-Erik Hellborgs mejl där han utrycker sig rasistiskt om en student, har nu Högskolan i Gävle bestämt sig för att inte fortsätta samarbetet med lektorn.

– I avvaktan på att utredningen i Dalarna blir klar så sluter vi inga nya avropsavtal med Hans-Erik Hellborg, säger Börje Leidhammar.

Genom sitt bolag anlitas Hans-Erik Hellborg av Högskolan i Gävle för att ta vissa timmar och moment i kurser. Det fanns dock inga planer på att anlita honom under vårterminen, något som beror på bristande behov. Men under det senaste året har Börje Leidhammar lärt känna Hans-Erik Hellborg och pratade med honom i går.

– Jag har talat med Hans-Erik Hellborg. Han är själv djupt olycklig över uttalandet och ångrar det djupt. Men nu är det som det är. Vi här på högskolan har ju lärt känna honom och han är en mycket komptent och rättskaffens lärare som är uppskattad av kollegor och studenter. Han är den sista jag trodde skulle umgås med rasistiska tankar. Det hela är olyckligt, men det är ett uttalande som inte går att försvara.

Börje Leidhammar understryker att högskolan tar starkt avstånd från uttalandet, men hoppas att de ska kunna anlita den nu avstängda läraren i framtiden.

– Men först måste vi se vad utredningen i Dalarna kommer fram till.

Mer läsning

Annons