Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Levde med stopp i avlopp och råttor i lägenheten

Personalen såg inte till att en funktionsnedsatt Gävlebo fick hjälp med avloppsstopp i servicelägenheten.

– Självklart skulle vi ha pratat med kundens förvaltare i det här fallet, säger Stig Norberg på omvårdnadsförvaltningen.

Annons

Den funktionsnedsatta personen har en av tingsrätten utsedd förvaltare som ska hjälpa till att klara vardagen, men hon fick inte veta något om problemen. Lägenheten ingår i en servicebostad, vanliga hyreslägenheter som ligger i närheten av personal- och gemensamhetslokaler.

I nästan två veckor i september ska Gävlebon enligt lex Sarah-anmälan ha haft stopp i avloppen som gjorde att toaletten svämmade över. Han ville inte att personalen skulle felanmäla utan skulle ordna det själv.

Verksamhetschefen Taina Palomäki upptäckte när hon kom på besök att toaletten inte kunnat användas på länge och såg då till att stoppen fixades samma dag.

En knapp vecka senare tyckte personalen att det luktade unket i lägenheten och fick veta att det var stopp i duschavloppet. Inte heller denna gång kontaktade personalen förvaltaren utan det gjorde verksamhetschefen efter en vecka.

I juni i år fick serviceboendets personal veta att det fanns råttor i lägenheten, men tog sedan inte reda på hur det gick. Först i oktober fick Taina Palomäki höra om råttorna och kunde ta reda på att de inte fanns kvar.

Hon skriver i anmälan att personalen brustit i åtgärder, uppföljning och information till ansvarig chef och förvaltare. Personen har fått sig ålagt ett större ansvar än funktionsnedsättningen gör det möjligt att klara.

– Personalen har litat på personen i fråga i allt.

Orsaken till att ingen ingripit är brister i dokumentationen, säger Taina Palomäki. De har nu gått igenom alla handlingar. I dem står nu vad personalen ska göra när något oförutsett händer, vem som ansvarar för vad och vad man gör om någon som behöver hjälp säger nej till den.

– Det här skulle ha åtgärdats med eller utan förvaltning, säger Stig Norberg, chef för boende och stöd till personer med funktionsnedsättning.

Mer läsning

Annons