Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leverantören: ”Vi kontrollerar arbetsmiljön”

Gatstenen vid Hemlingby Köpcentrum och på Sörby Urfjäll importeras från Kina via Naturstenskompaniet i Skåne. Enligt chefen Rolf Lundmark har företaget flera gånger varit på plats i Kina för att kontrollera arbetsförhållandena.

Annons

– Den sten vi importerar tillverkas på ett tiotal ställen i Kina. Vi har själva gjort inspektioner på samtliga platser och har även haft konsulter där, säger Rolf Lundmark.

Vid inspektionerna har flera brister uppdagats. Bland annat har arbetarna saknat skydd mot det farliga dammet.

– När vi upptäckt bristerna har vi ställt krav på ändringar. Vi har sedan gjort uppföljande besök och konstaterat att de rättat till bristerna, säger Rolf Lundmark.

Enligt honom är priset för en kinesisk gatsten 70 kronor medan en svensk kostar 100 kronor. Det beror främst på att lönerna är lägre i Kina.

Ska Sverige stödja det?

– Man kan fundera på om de som jobbar där är tvingade. I så fall är det lätt för arbetsgivaren att inte göra så mycket. Men i Kina finns konkurrens om arbetskraften, vilket gör att löner och andra villkor ökar. Vi ska absolut stödja det, det är så ett land utvecklas. Men vad vi kan göra är att ställa krav på att arbetet inte får ske under vilka former som helst, säger Rolf Lundmark.

Mer läsning

Annons