Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Lex Gävle” kan träda i kraft i december

Nu är den på gång, lagen som ska ge Gävle möjlighet att bidra med pengar till muddringen av farleden till Gävle hamn. I december ska den nya lagen träda i kraft.

Annons

Den skulle kunna kallas Lex Gävle, lagen som krävs för att kommuner ska kunna medfinansiera satsningar inom sjöfarten. Farledsprojektet i Gävle är enligt regeringen det mest aktuella fallet som visar på att lagändringen behövs.

Det är sedan tidigare fritt fram för medfinansiering från svenska kommuner av både väg- och järnvägsprojekt.

Breddningen och fördjupningen av farleden till Gävle hamn har gjort frågan högaktuell även för sjöfarten, skriver regeringen i ett lagförslag som nu är ute på remiss.

Gävle ska enligt avtal bidra med 86 miljoner kronor till muddringsprojektet, som totalt är kostnadsberäknat till 270 miljoner. Men Gävle kan inte betala ut några pengar förrän det finns en ny lag.

Lagförslaget är förberett sedan länge och enligt regeringen finns det ingen anledning att ha andra regler för sjöfartsinvesteringar än för väg- och järnvägssatsningar. Kommunal medfinansiering ska vara tillåten för investeringar i helt nya farleder eller upprustning av gamla leder.

Lagförslaget är nu ute på remiss och den nya lagen ska enligt planerna träda i kraft den 1 december i år.

Mer läsning

Annons