Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linda är tjejen som vet vad hon vill

/
  • Foto: LASSE HALVARSSONBestämd. Linda ser det mesta i svart eller vitt. I alla fall när det gäller kläder.

GÄVLENamn: Linda Bäckström

Annons
Fyller: 20 år 24 november.
Bor: Bor i eget hus på föräldrarnas tomt i Bomhus. Där har jag en egen ateljé- butik plus en lägenhet på 44 kvadratmeter.
Gör: Fram till jul har jag ett vikariat på Ikea som inredare och dekoratör. På tiden som blir över jobbar jag med mitt företag och varumärke Afgan. Just nu håller jag på med det sista inför vårkollektionen. Skisserna är klara men det fattas fortfarande en del material som jag letar efter. Det handlar om provplagg som ska visas upp för att säljas in till våren.
Vårkollektionen: Min största inspiration är afghanhundar. De är ståtliga och självständiga djur med en härlig attityd. Man ska känna sig som en afghanhund om man bär mina kläder. Jag vill förmedla en känsla av att man ska ta sig fram sig fram rakryggad i livet och stå för den man är. Och att man inte behöver göra om sig.
Det typiska för vårgrejerna är att det ska vara långt och hårigt, lager på lager. Det blir mycket vitt och svart. Dessutom kommer jag att plocka in någon färg som jag känner för inför just den här vår- säsongen.
Inspireras av: Jag läser de senaste modetidningarna och det är självklart att jag blir påverkad av allting som jag ser. Samtidigt försöker jag jobba utifrån mig själv och mina tänkta kunder. Jag tror att ett varumärke håller i längden om man inte bara lever efter de senaste trenderna.
Förebild: Coco Chanel var en person som jag beundrar. Jag önskar att det var jag som hade designat den lilla svarta! Det hon gjorde var smart i alla lägen eftersom hon satsade på enkla saker som ändå stack ut på något vis. Hon verkade cool och nöjd i det hon gjorde.
Målgrupp: Min direkta målgrupp är en kvinna mellan 25 och 30 år som är nöjd med sig själv och står för vem hon är. Om man är i den åldern har man ofta pengarna att handla lite dyrare kläder för. Dessutom kräver mina kläder sin bärare eftersom det är mycket tyg och garn som hänger. Jag kan inte riktigt identifiera mig med yngre tjejers behov. Jag var så ung när jag började med företaget så jag har kanske mognat väldigt snabbt.
Var handlar du: På Röda korset. Använder bara mina egna kläder plus second hand. Jag tycker att det är mer spännande. I en vanlig butik finns det tio tröjor av samma sort men på second hand finns det bara en. Det är rätt häftigt att vara ensam om ett plagg.
Favoritfärg: Svart.
Favoritklädsel: Svarta byxor och min egen tunika. Plus olika accessoarer som jag väljer beroende på humör och sinnesstämning. Jag använder mycket svart. Det ligger en trygghet i den färgen. Den passar i alla sammanhang och kan kombineras med nästan allt för att ändra uttrycken.
Finns inte i garderoben: Vita tubsockor!
Beskriv dig själv med tre ord: Kreativ, positiv och ödmjuk inför andra människor.
Bra på: Att göra mina grejer. Jag är stolt över det jag gör.
Mindre bra på: Dålig på att säga nej. Kan lätt ta på mig för mycket saker och det gör att det kan bli svårt att få ihop det i slutänden.
Stolt över: Att jag försöker att vara den jag är.
Vad får dig att skratta: Jag har så dålig humor att jag skrattar åt tråkiga saker som när folk snubblar eller får något i huvudet. Dolda kamerangrejer gillar jag skarpt.
Bäst i livet: Att jag får arbeta kreativt.
Sämst i livet: Jag kan bli ganska trött på Jantelagen. Ofta upplever jag att det är farligt att prata för mycket om sig själv och det man gör. Det är trist. Människor behöver uppmuntran och få höra att de är bra. Det finns så mycket tråkiga saker ändå.
Fritidsintressen: Träffa kompisarna och mysa hemma eller på krogen. Man måste ha påfyllning också. Jag umgås mycket med min familj. Vi har bra kontakt och har alltid gjort mycket tillsammans.
Musiksmak: Jätteblandat. Mycket soul. Just nu blir det ofta Neil Young som är skön att jobba till.
Bästa teveprogram: Grynet show. Jag gillar hennes budskap om att tjejer inte behöver vara så söta och fogliga. Att vi kan rapa och vara som vanliga människor. Hon gör sådant som tjejer absolut inte ska göra. Hon skriker, lever om och har hår på tån. Tyvärr är hon oerhört missförstådd.
Bäst med Gävle: Vi har ett väldigt bra kulturliv med konserthus, många musikarrangemang och utställningar. Den offentliga biten glöms lätt bort. Snacket kretsar mest kring cityfesten och hockeyn men det glöms bort att det finns ett rikt kulturliv.
Sämst med Gävle: För lite mode om man kollar stilmässigt på folk. Jag önskar att människor struntade i uniformerna, kunde släppa loss mer och våga ha på sig saker för att de gillar kläderna och inte för att det är rätt. Folk borde formge sig själva med andra ord.
Önskepresent: Ett jättemaffigt strasshalsband.
Tänker fira: Släkt och vänner kommer hit i dag och då bjuder jag på mat och fika.
Speciellt med att fylla 20: Att man inte är tonåring längre. Det är ett magiskt streck att gå över. Prövotiden är slut och man börjar bli vuxen- vad nu det är för något- på allvar.
Framtidsplaner: Att jag kommer in på den tre-åriga modeutbildningen på Beckmans till hösten.
Det är en kommersiell utbildning där man blir designer och stylist. Den utbildningen är nyckeln in till modebranschen och jag vill jättegärna gå den.
Tanken är att jag ska kunna utveckla mitt märke ännu mer. Om tio år har jag förverkligat mina planer och utvecklat både varumärket och affärsverksamheten eftersom jag även är intresserad av företagsbiten.
Det jag gör är kommersiellt och jag kan leva på mitt företagande.
Vill säga till läsarna: Man ska våga tro på sig själv och köra på med det man vill. Om man kan stå för den man är har man kommit en bra bit på väg.
Om alla gjorde det skulle allt funka bättre eftersom folk skulle må bättre och vara nöjdare.
Jag tror att missnöje bottnar i att man inte gör det man vill.
ELIZABETH FORSMARK

Mer läsning

Annons