Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lisa Kriga på väg för ALS-forskningen

Efter två veckor och 78 mil cyklar Lisa Kriga nu från Gävle mot universitetssjukhuset i Umeå. Med sig mot målet har hon drygt 36 000 kronor och ett hopp om mer pengar till forskningen om den dödliga sjukdomen ALS. Men hennes farbror hann gå bort innan hon gav sig av.

Annons

För två veckor sedan, lördagen den 28 maj, gav sig Lisa Kriga av från Sahlgrenska universitetssjukhuset och Göteborg. Framför henne låg 130 mil som hon skulle springa eller cykla för att samla in pengar till forskningen om ALS, en grupp dödliga sjukdomar där nervceller dör och får muskler att förtvina och förlamas.

Läs mer: Nu tänker Lisa kriga mot ALS

GD når henne på telefon på lördagen när hon lämnat Gävle och cyklar mot dagens etappmål, Bergby.

– Det har gått bra, förutom med knäet.

Hon har fått löparknä vilket gör att hon fått byta springskorna mot cykeln.

Lisa Krigas mamma passade på att ta en bild när dottern passerade Alingsås på sin insamlingsresa.

Under de här två veckorna har hon hunnit besöka fyra av de fem sjukhus där man forskar om ALS, Sahlgrenska, Örebro universitetssjukhus, Karolinska samt Akademiska sjukhuset i Uppsala, och pratat med forskare och vårdpersonal. Drygt 36 000 kronor har hon fått in, en bit på väg mot målet 130 000 kronor, en hundralapp för varje tillryggalagd kilometer. Resan har uppmärksammats i medier efter vägen.

– Jag har fått väldigt mycket positiv respons, både från privatpersoner och företagare. På sjukhusen tycker de att det är fantastiskt att någon lyfter upp det här.

Hon har själv också lärt sig mycket om sjukdomen under sin resa, kunskap som hon hoppas kunna förmedla vidare.

Läs mer: Framsteg i forskningen kring ALS

Läs mer: ALS-drabbade Sofia Román fick barn trots sin svåra sjukdom

Idén med insamlingen väcktes ur maktlösheten hon kände när hennes farbror var en av de drygt 200 som årligen får den obotliga sjukdomen. När hon berättade om sitt projekt i GD i janauri hade hans kropp brutits ner så att han varken kunde röra sig eller prata utan hjälpmedel.

– Han dog den 6 maj. Han hann inte uppleva det här.

Men han visste om hennes planer och tyckte att det var ett bra initiativ. Tillsammans med en annan anhörig som gått bort under våren finns han med henne i tankarna under färden.

Länk till Lisa Krigas blogg om ALS-insamlingen.

Länk till Lisa Krigas Instagram där man kan följa resan.

Annons