Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lite hundbajs förstör ingen sommar...

/
  • Anna-Greta Persson är ute med dotterns Grand danois Dee-dee. - Jag har inte med mig påsen om jag är ute i skogsmark men rör man sig bland folk måste man plocka upp. Folk brukar sköta sig tycker jag men jag har ingen som helst förståelse för de som inte gör det.
  • Det finns papperskorgar på cykelvägen mellan Hästhovsvägen och Myrbackaleden. Trots det är det många som inte plockar upp efter sina hundar där.
  • På gång- och cykelvägarna trampar många tassar varje dag. I Gävle finns nästan 7 000 hundar.
  • Rebecka och Kicki Hedblom med hundarna Lizzie och Ozzy. De tar alltid med sig påse, men alla sköter sig inte lika väl på cykelvägen. – Någon gång har jag glömt påsen men då har jag kommit tillbaka senare och plockat upp, säger Kicki Hedblom.

...Men vad sägs om 1,2 miljoner bajshögar? Så många kommer Gävles hundar producera i sommar. Skillnaden mellan den perfekta sommardagen och den förstörda kan hänga på en svart soppåse.

Annons

På sommaren tar många solsugna gävlebor tillflykt till parker och grönområden. Filtar breds ut, picknickar dukas fram. Någon kanske har med sig en boll för lite barfotaspel. Men alla som någon gång känt hur något kladdigt pressas mellan tårna vet att en ynka bajshög i kombination med en illa vald fotnedsättning är skillnaden mellan en fantastisk semesterdag och en mardröm.

Under juni månad kommer Gävles knappt 7 000 hundar ha lämnat drygt 420 000 sådana högar, under de tre sommarmånaderna drygt 1,2 miljoner.

Att hundar behöver uträtta sina behov är varken konstigt eller upprörande. Det som där- emot kan reta folk till vansinne är när husse eller matte underlåter sig att använda den lilla svarta plastpåsen.

En som vet hur arga folk kan bli är gatuingenjören Kai Olsson på samhällsbyggnads- kontoret, dit klagomålen kommer. Enligt honom gäller de flesta klagomålen inte gräsmattorna.

– Det är mest på gång- och cykelbanor som folk inte plockar upp efter sig och på det anslutande gräset. Sen hamnar det säkert massor i det höga gräset men där syns det inte.

I en enkät genomförd av Norrköpings tidning svarade fyra procent av de tillfrågade att de aldrig plockade upp efter sina hundar. Överför man samma siffra till Gävle skulle det innebära att ungefär 1,7 ton hundbajs lämnas kvar på marken varje månad. Om den siffran överensstämmer med verkligheten eller inte går det bara att spekulera i, men faktum är att det kommer väldigt få klagomål från centrum där mycket folk rastar sina hundar enligt Kai Olsson.

– Det är sällan man hör något centralt. Det kanske är för att det finns fler ögon i centrum och att man sköter sig. Klagomålen kommer ofta från ytterområden som typ Bomhus och Sätra, enligt Kai Olsson.

Men än så länge har det varit väldigt lugnt. Normalt ringer det några samtal i veckan men nu har samhällsbyggnadskontoret inte fått in ett klagomål på flera veckor. Men det senaste som kom var från en bekant plats.

– Det var på cykelvägen mellan Hästhovsvägen och Myrbackaleden. De ville ha en papperskorg till. Vi har redan satt upp en till där med anledning av ett tidigare klagomål.

På den omtalade cykelvägen är Kicki Hedblom och dottern Rebecka ute på en eftermiddagspromenad med hundarna Lucky och Ozzy. Kicki har redan en påse i handen, men enligt henne är det sisådär med upplockandet.

– De flesta plockar upp, men ibland är det mycket skit på vägen. Det är äckligt och dåligt. Varför de inte plockar upp vet jag inte, kanske har de glömt påsen. Någon gång har jag glömt påsen men då har jag kommit tillbaka senare och plockat upp.

Vad gör du om du ser någon som inte plockar upp?

– Ser jag någon som inte plockar upp tittar jag på dem med du-hamnar-på-min-svarta-lista-blicken, säger Kicki Hedblom.

Efter en kort promenad blir vi varse att cykelvägen besökts av ett flertal personer som med lätthet skulle kvalificera sig till Kickis svarta lista. Brotten ligger kvar utmed vägkanterna men förövarna är sedan länge försvunna.

I klagomålen som kommer in finns alltid en önskan efter fler papperskorgar. Men bara samhällsbyggnadskontoret har över 1100 papperskorgar utplacerade i Gävle och det är jämförelsevis många, säger Kai Olsson.

Problemen är snarare folks lättja än brist på papperskorgar.

Men avslutningsvis vill han ändå tona ner kritiken. Sett till antalet hundar i kommunen är andelen klagomål försvinnande få och för det ger han en eloge till gävleborna.

– Jag tycker att de sköter sig mycket bra. De flesta vill göra rätt och gör rätt, säger han.

Mer läsning

Annons