Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsfarliga leksaker

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Livsfarliga. Visselpipan och vattenjojon kan kväva ett barn.  - Släng dem, klipp sönder dem och släng dem, är Anna Mählers uppmaning till alla föräldrar.

GÄVLE
Det såldes livsfarliga leksaker på cityfesten.
Nu slår kommunens konsumentvägledare Anna Mähler larm till alla föräldrar:

Annons
-Sno dem från era barn, klipp sönder dem och släng dem. Det här är livsfarliga saker som är förbjudna i hela EU, säger hon.
Det rör sig om två olika leksaker. Dels en vattenjojo. En vätskefylld gummiboll med en elastisk snodd med fingerögla i änden.
Dels en pytteliten visselpipa som man ska placera innanför tänderna. Båda leksakerna är enligt Anna Mähler så farliga att de kan kväva ett barn.
-Flera barn i Sverige har dragit ner de här i lungorna, säger hon och visar upp den lilla visselpipan.
-Och den här, fortsätter hon och plockar upp vattenjojon: Med den har det varit åtta tillbud i England och ett i Frankrike. Den lindar sig två varv runt halsen på barnen när de står och snurrar den.

Drogs tillbaka i maj
Anna Mähler är arg för att någon över huvud taget kan med att sälja de farliga leksakerna. Vattenjojon drogs tillbaka från alla butiker i maj sedan konsumentverket slagit larm om att man kan strypas av den.
Vem som sålt den vet hon inte, men hon är irriterad på att Gävle kommun har gett tillstånd till den som haft leksakerna i sitt stånd.
-Vi vill ju inte att ungar ska dö här i Gävle, säger hon.
Båda leksakerna kostade enligt uppgift 15 kronor. Nu uppmanar Anna Mähler alla föräldrar att undersöka om deras barn köpt de farliga leksakerna.
-Det spelar ingen roll om barnen skriker. Släng bort dem, säger hon.

Magnus Lundquist
026-15 96 63
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons