Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsmedelsverket ville stoppa Östersjöfisken

/
  • Fiskaren Kurt Wahlström är kritisk till Livsmedelsverket. Han har bra värden trots att han äter mycket fisk, säger han. Här säljer han lax till Jonas Fredin.
  • Anna Orlander, 44 år, arbetssökande, Gävle:– Jag känner inte till dem, men mina barn äter inte fisk. Man kan inte vara orolig hela tiden, allt man äter är det något med. Det är bra att ni skriver så att man kan välja själv.
  • Olle Orlander, 46 år,  projektledare, Gävle:– Jag känner inte till dem. Tre gånger i veckan ska man äta fisk enligt en rekommendation. Vi äter fisk kanske en gång i veckan. Hur går det för fiskarna om de inte får sälja? Var och en får avgöra själv om de ska köpa.
  • Ingemar Barr, 77 år, pensionär, Gävle:
– Jag känner inte till dem precis. Jag behöver inte tänka så mycket på det personligen. Det är en komplicerad fråga. Skulle man inte ha undantaget skulle väl det drabba fiskarna ganska hårt.

Debatten om att Sverige får fortsätta sälja strömming och annan Öster­sjöfisk med höga halter dioxin har blossat upp igen.

Annons

När EU sommaren 2011 tvekade att godkänna Sveriges undantag för att sälja Östersjöfisk med högre dioxinhalter än resten av EU tillåter ställdes folkhälsa mot småföretagande fiskare i debatten. Sveriges Radios Ekot uppger nu att regeringen inte berättade för EU att Livsmedelsverket ville ta bort undantaget eftersom få vet när det är okej att äta fisken.

Det gjorde däremot EU-parlamentarikern Åsa Westlund, S.

– Jag tycker att det är väldigt dåligt att man undanhåller information och faktiskt ljuger, säger hon.

Hon tycker att det är allvarligt eftersom det handlar om livsmedelssäkerhet och tog sommaren 2011 själv upp Livsmedelsverkets rsapport i EU-kommissionen, något GD berättat. Kommissionen satte sedan villkor för undantaget: Sverige måste informera om riskerna med dioxin och redovisa att riskgrupperna känner till dem.

Riksdagsledamoten Anders W Jonsson, C, tyckte att Åsa Westlunds agerande hotade yrkesfiskarna och den kulturmiljö fiskelägena är. Han är lika arg nu när frågan blir aktuell igen.

– Livsmedelsverket och Åsa Westlund saboterar det seriösa folkhälsoarbetet, säger han.

Han tycker att dioxinhalterna i Östersjöfisken framställs som ett större hot än han tycker att det är och jämför med risken alkohol och cigaretter utgör för fostret.

Dioxinhalterna i bröstmjölk ökar inte, säger Anders W Jonsson, och han menar också att om man följer kostråden så är det ingen fara att äta fisken.

– Då ska man inte jaga de stackars fiskarna.

Han säger att landsbygdsministern Eskil Erlandsson, C, dementerar att regeringen inte varit ärlig mot EU-kommissionen.

GD har förgäves sökt ansvarig på Livsmedelsverket. Gunilla Henrysdotter förklarar i radioprogrammet P1-morgon varför de vill att EU:s lägre gränsvärden ska gälla även i Sverige:

– Ja, vi ser att det är ganska många tusen barn och kvinnor i barnafödande ålder som kommer att få i sig mer dioxin och PCB här än vad vi anser är tolerabelt.

Mer läsning

Annons