Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsviktigt med vård här

/
  • ARKIVBILD Vårdbehov.  Utvisningshotade Lejla Numovic har ett svårt handikapp, som hon kan få vård för i Sverige om hon får asyl.

GÄVLEFör Lejla Numanovic handlar det nu om kontinuerlig vård på svenskt sjukhus eller att gå mot en säker död i Bosnien.

Annons
Så tolkar Amelia Morey-Strömberg, ordförande i Asylkommittén Gävleborg, läkarnas senaste uttalanden.
Sexåriga Lejla, som Gefle Dagblad berättat om vid ett flertal tillfällen, föddes utan analöppning. Hon undersöktes igen i går av specialister. Sedan en tid tillbaka har Lejla fått lavemang regelbundet för att få bukt med de svåra infektioner hon drabbats av eftersom avföringen kommer ut vaginalt.

Såren bättre
- Lavemanget fungerar bra. Hon har blivit av med de stora såren men har fortfarande blödningar. Läkarna vill att hon träffar en tarmsjuksköterska en gång i månaden och efter ett, ett och ett halvt år kan de ta ställning till en form av stomioperation.
På grund av att familjen är avvisningshotad och inte fick något tillfälligt uppehållstillstånd inför undersökningen kunde föräldrarna inte följa med flickan till sjukhuset. I stället fick Amelia Morey-Strömberg ledsaga Lejla.

Magnetröntgen
- Om det är gynekologiska komplikationer visar sig om något år. Läkarna vill inte öppna och titta efter men magnetröntgen visar att tarmen ligger rätt, berättar Amelia Morey-Strömberg.
För Lejla är det nu livsviktigt att få fortsätta den vård som inletts.
- Avbryts den är risken för komplikationer stor och hon kan dö av blodförgiftning. I Bosnien har hon inget värde, hon är oren. Lejla är handikappad och i Sverige är det svårt men i Bosnien går hon under.

Läkarintyg
Amelia Morey-Strömberg fick med sig ett läkarintyg som hon hoppas ska leda till att familjen får uppehållstillstånd. Hur familjens advokat, Tryggve Emstedt, ser på intyget gick det inte att få någon kommentar till i går då han är på semester.
Lejla har tidigare gått i förskola men tvingats avbryta eftersom familjen enligt Amelia Morey-Strömberg är efterlyst hos gränspolisen. Asylkommittén försöker också stötta övriga familjen där speciellt Lejlas pappa mår mycket dåligt och inte kan fungera som förälder.
- Men han har fått löfte om jobb om han bara får uppehållstillstånd.
Den nionde november vid lunchtid kommer Asylkommittén att anordna en demonstration till förmån för Lejla och hennes familj. Talare blir Inger Schörling.

MONIQA SWÄLAS
026-15 96 28
moniqa.swalas@gd.se

Mer läsning

Annons