Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljus framtid för ljud- och ljuselever

/

Ljud och ljus är framtiden för eleverna på Polhemsskolans eventteknikprogram.

Och chanserna att få jobb efter utbildningen är goda, enlig lärarna.

Annons

Endast tre elever pluggar eventteknik på Polhemsskolans el- och energiprogram. Men det har sina fördelar att vara få – när de bygger scener och rattar tekniken fyller alla en viktig funktion.

– I dag var det två tjejer som sjöng. Jag och Lina skötte mixningen och ljudet medan Emma stod för ljuset, säger Daniel Pacheco.

För en vecka sedan fick hans klasskompisar stå för tekniken när han själv sjöng och spelade gitarr i Café Draken på Polhemsskolan.

– Det är musiken som har gjort mig intresserad av den tekniska biten, säger han.

Så är det för de övriga två i klassen också.

– Jag gillar Sabaton både för musiken och för allt runtomkring. Pink Floyd har också haft coola scenbyggen, säger Emma Gabrielsson.

– Det vore häftigt att följa med något stort band på turné. Eller jobba med Melodifestivalen eftersom det är en så stor produktion, säger Lina Persson.

Lärarna Per Frid och Bosse Löf har båda lång erfarenhet i branschen – Per som ljudtekniker och Bosse som DJ. De konstaterar att antalet eventteknikprogram på svenska gymnasieskolor är lätträknade.

– Det innebär att det borde finnas gott om jobb. Det vanligaste är att man frilansar och alla jag känner i branschen har att göra, säger Bosse Löf.

– Att mjukstarta med tre elever känns bra, nästa år tror jag att vi kommer upp i tio. Men fler än så behöver det inte bli, det får inte bli för många som går i ut samhället och konkurrerar om jobben samtidigt, säger Per Frid.

Och om de vill läsa vidare?

– Eleverna får grundläggande behörighet. Till landets ledande ljudteknikerutbildning på Musikhögskolan i Piteå har de intagningsprov, så där kan våra elever ligga bra till, säger Per Frid.

När scener byggs och tekniken ska rattas fyller alla i klassen en viktig funktion. På bilden syns Lina Persson, Daniel Pacheco och Emma Gabrielsson.

Mer läsning

Annons