Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusare framtid för fiskare?

Antalet yrkesfiskare har minskat drastiskt i länet på kort tid. Under de senaste tio åren har en tredjedel av dem försvunnit.

– Det skulle inte behöva vara så här, men utvecklingen går åt helt fel håll, säger Karl Gullberg, fiskekonsulent på länsstyrelsen.

Annons

Vid millennieskiftet fanns det 60 yrkesfiskare i Gävleborg, 2011 var de 41 stycken. Enligt Karl Gullberg beror det på att det har blivit både krångligare och dyrare att ha fiske som levebröd. Komplicerade regler, lönsamhetsproblem, sälarnas ökade skadeverkan på redskapen och turerna kring de höga dioxinhalterna i östersjöfisken gör att många drar sig för att ge sig in i fiskerinäringen.

Dessutom smids det planer på att upprätta särskilda nyttjanderätter för fisket som fiskarna ska kunna köpa och sälja till varandra.

Det innebär att gamla yrkesfiskare får en extra pensionsförsäkring när de yngre måste köpa nyttjanderätten av dem för att ens kunna få börja fiska.

– Inga unga fiskare kan ge sig in i branschen, trösklarna är för höga och de som har varit verksamma under de här åren börjar gå i pension nu, förklarar Karl Gullberg.

Länsstyrelsen i Gävleborg har därför föreslagit att ett särskilt lärlingssystem ska införas där yngre fiskare lärs upp av de äldre för att trygga återväxten inom yrket.

Ljuspunkter i mörkret för Gävleborgsfiskarna är att de kan få en särskild miljöstämpel på sin fisk och att saluhallarna i Stockholm är intresserade av börja sälja fisken där nere.

– Det är många som vill köpa lokalt fiskad fisk i stället för frysta fiskblock från andra sidan världen. Om de kan sälja fisken nere i Stockholm och inte bara på torgen i Gävle får de dessutom en fjärrmarknad, säger Karl Gullberg.

Mer läsning

Annons