Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LO upptäcker svartjobbare

/
  • Sofie Svensson från Hotell- och restaurangfacket och John Olov Erickson från IF Metall ger sommarjobbsinformation till Johanna Christensen, 20, som arbetar på Högbo Golfrestaurang.

Felaktiga arbetstider, inga anställningsbevis och svartjobb – det är några av de brister LO funnit när de besökt sommarjobbare i länet.
– Det har varit lite värre i år men de allra flesta arbetsgivare sköter sig ändå väldigt bra, säger LO-ombudsmannen Viktor Rasjö.

Annons

Över 200 arbetsplatser i Gävleborgs län ska LO besöka under veckan. I går var turen kommen till Sandviken och i dag är det Gävles tur. Framför allt är det LO-förbunden Handels och Hotell- och restaurangfacket som är aktiva eftersom det är inom dessa branscher de flesta ungdomar sommarjobbar.

– Ungefär två tredjedelar jobbar inom handel eller hotell och restaurang, säger Viktor Rasjö.

GD följde med Sofie Svensson från Hotell- och restaurangfacket och John Olov Erickson från IF Metall, som var med som observatör, till Högbo Golfrestaurang. Där fick sommarvikarien Johanna Christensen, 20, information om vad som gäller vid tillfälliga anställningar. Hon uppskattade fackets besök.

– Vi gick igenom mycket i skolan också men det är bra att de kommer. Det är väl inte alla som vet hur det ska fungera.

På Högbo Golfrestaurang visade sig allt vara i sin ordning och Johanna Christensen berättade att hon trivs väldigt bra på sitt sommarjobb.

Även ägaren Maria Bäfver, själv fackmedlem, tycker att det är bra att facket besöker arbetsplatser.

– Jättebra. Jag har själv varit ute och informerat så här innan jag blev egen.

Enligt Viktor Rasjö sköter sig de flesta arbetsgivare precis som de ska. Det är ordning och reda när det gäller arbetstider, det finns anställningsbevis och lönerna är rimliga.

Men avarter av olika slag finns och vid ett besök hos en arbetsgivare i Hälsingland tidigare i veckan visade det sig att sommarjobbarna jobbade svart. Fallet anmäldes till Skatteverket, som sedan ska fatta beslut om eventuell polisanmälan.

– Man blir fly förbannad. Att få unga att begå brott är bland det värsta man kan göra, säger Viktor Rasjö.

Mer läsning

Annons