Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Locket på i våldtäktsmål

I går väcktes åtal mot den polisman i Gävleborg som på sannolika skäl är misstänkt för våldtäkt i Sandviken i mars i år.

Han nekar till brott.

Annons

Polismannen är på sannolika skäl misstänkt för att ha våldtagit en kvinna i en lägenhet i Sandviken lördagen den 26 mars. Två veckor senare polisanmälde kvinnan den misstänkta våldtäkten. De båda ska tidigare ha haft en relation. Mannen greps och anhölls kort efter anmälan. Han har suttit häktad sedan den 13 april.

Pär G Lindell, chefsåklagare för riksenheten för polismål i Göteborg, vill inte släppa några uppgifter förutom de få som redan är kända.

– Jag vill inte föregripa utredningen, säger han.

Polismannens försvarare, advokat Kaj Axlund, är även han mycket förtegen.

– Han nekar fortfarande till brott. Nu har åklagaren sekretessbelagt både gärningsbeskrivningen och förundersökningsprotokollet. I avvaktan på att rätten tar beslut om sekretessen ser jag mig förhindrad att uttala mig, säger Kaj Axlund.

Ärendet har utretts vid polisens interutredningsenhet i Västerås. En av utredarna, Roland Nordin, säger att det är ovanligt att poliser utreds för våldtäkt.

– Det är inte särskilt förekommande. Det här är det första ärendet av den här karaktären som jag har utrett och då har jag jobbat med internutredningar i fyra år. Inom polisen har jag jobbat i 41 år.

Roland Nordin är noga med att understryka att han inte uttalar sig i något specifikt fall utan bara generellt.

Han säger att en brottsutredning inte påverkas eller handläggs på något särskilt sätt för att den misstänkte är polis.

– Det har ingen som helst betydelse, vill jag påstå, säger han.

Vid en eventuell dom kan rätten dock ta hänsyn till om domen får konsekvenser för polisens anställning.

– Rätten tar ju in yttrande från personalansvarsnämnden vid Rikspolisstyrelsen. Tanken är att man inte ska bli dubbelt bestraffad, säger Roland Nordin.

Att förundersökningen är sekretessbelagd har inget att göra med att den misstänkte är polis.

– Nej, det har att göra med att det är ett sexualbrott. Sekretessen ska vara till skydd för målsäganden, säger åklagaren Pär G Lindell.

Rättegången mot polismannen kommer att hållas på onsdag i Gävle tingsrätt, den 11 maj. Om Pär G Lindell får som han vill kommer den att hållas bakom stängda dörrar.

– Det är min förhoppning. Så är det ju generellt i de flesta våldtäktsmål, säger han.

Under rättegången är flera av kvinnans bekanta och anhöriga kallade att vittna. De ska redogöra för vad kvinnan berättat för dem om den påstådda våldtäkten.

Mer läsning

Annons