Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Locket på om Electroengine

Kristdemokraten Lennart Ahlenius vill veta hur kommunen hanterade Electroengines etablering i Gävle. Men han får inga svar av kommunledningen.

Annons

– Vi är i ett läge där vi inte vet om det blir en rättslig process. Det gör det svårt att ha en diskussion i fullmäktige, säger kommunalrådet Carina Blank.

Lennart Ahlenius har ställt fem frågor till Carina Blank i en interpellation till kommunfullmäktige. Ärendet skulle ha tagits upp på sammanträdet på måndag.

Men Lennart Ahlenius har redan fått beskedet att hans frågor förblir obesvarade, tills vidare.

– Jag kan förstå motiveringen, eftersom det handlar om en möjlig rättsprocess. Jag får väl ge mig till tåls.

Samtidigt tycker han att politikerna i fullmäktige har rätt att få veta hur kommunen agerade i fallet Electroengine.

– Om vi förtroendevalda ska vara delaktiga ska vi också ha saklig information. Jag vet bara vad jag har läst i tidningarna, säger Lennart Ahlenius.

Hans frågor till kommunalrådet Carina Blank handlar om kommunens agerande, vilken planläggning som gjordes, hur samarbetet med Teknikparken hanterades, vilken kommunikation som skedde mellan Electroengine och kommunen, och hur samordningen mellan kommunen, länsstyrelsen och regionförbundet fungerade.

Electroengine har krävt miljonbelopp för uteblivna betalningar för sina projekt, men de kraven riktas mot Teknikparkens bolag. Om det också blir en rättslig tvist med Gävle kommun är inte klart. Men Lennart Ahlenius kommer att få svar på sina frågor, enligt kommunalrådet Carina Blank.

– Absolut. Jag tycker att vi ska göra en ordentlig granskning, inte bara av vad vi själva har gjort. Det är jätteviktigt för oss.

Mer läsning

Annons