Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Loken höll ångan uppe

/
  • Foto: ANDREASBARDELLUt i vida världen... Eller åtminstone Jädraås-Tallås. Lokförarna tutade gärna lite extra med ångvisslan när de gamla tågen tuffade fram längs smalspåret i går. Men så blev det publikrekord också. 850 biljetter gick åt.

JÄDRAÅSDet väser och tjuter om det stora loket Mallet nr tolv som står startklart vid perrongen utanför Jädraås station, berett att tuffa iväg och lämna ett stort ångmoln bakom sig.

Annons
I går var det stora tåg- söndagen på Jädraås-Tallås museijärnväg, och rekordmånga nyfikna hade kommit för att åka med något av de gamla tågen.

-Vi har aldrig haft så mycket folk på en och samma dag. Det är nog bäst i vår 30-åriga historia, säger en strålande nöjd Rikard Johanson som är trafikchef på järnvägen.

Dagen till ära var som tur var fler lok än vanligt ute på det gamla smalspåret.
Fyra i stället för två som det annars brukar vara.
Och störst av dem alla var Mallet-loket som en gång i tiden körde timmer längs gamla "kråkbanan" från Linghed ut till Norrsundet.

-Det är det största loket vi har och sägs vara det starkaste smalspårsloket från sin tid, säger Bengt Carlsson.

Han kör det 65 ton tunga loket tillsammans med sin fru Solveig Nordahl-Carlsson. De turas om att köra och elda under färden mot Tallås.

Bakom loket är tre gamla vagnar kopplade. I ett fönster sitter Hanna Wanke, tre år, och Sara Tallbo, nio år, från Sandviken och vinkar glatt till människorna på perrongen. Hanna åker ångtåg för första gången och ser fram emot ljudet av den gälla tågvisslan. Sara har åkt ångtåg förut, och tycker att det är jättekul.

Det rycker till i de gamla vagnarnas kopplingar när tåget liksom sträcker på sig och börjar rulla. Stinsen med sina tidstypiska kläder rullar ihop sin flagga och går in i stationsbyggnadens vänthall.

Vänthallen har förvandlats till souvernirbutik, och i ett hörn sitter en tv-apparat som visar en film om ånglok. I övrigt ser tiden ut att ha stått stilla härinne.

Bakom biljettluckan sitter Gunnar Lind. Iförd vit skjorta och fluga och med ett par glasögon med kraftiga bågar vilandes på näsan säljer han tur-och returbiljetter i stärkt, gulaktigt papper.

Sådana gick det åt 850 stycken av i går, trots ett gassande solsken. Inom järnvägsföreningen brukar man annars säga att lågtryck på väderkartan ger högtryck på Jädraås-Tallås järnväg.

MAGNUS LUNDQUIST

Mer läsning

Annons