Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lönekrav en prioriteringsfråga

/
  • Foto: LARS WIGERTMedlemsstöd. Ylva Thörn dök plötsligt upp i Gävle i går för att uppmuntra sina strejkande medlemmar.

GÄVLE
Ylva Thörn vägrar att ge efter på några av Kommunals krav för att anta en dålig kompromiss.

Annons
Kommunals medlemmar strejkar tills man har uppnått en löneökning på 5,5 procent. Det är nu eller aldrig, signalerade hon till sina 1 200 strejkande medlemmar vid ett blixtbesök i Gävle.
- Ska man lyssna på kommunerna så skyller de all världens problem på oss och våra krav. Men det finns ju kommuner som har avsatt pengar för löneökningar på 3,9 procent totalt. Om man då prioriterar oss så är det inga problem. De måste tänka på framtiden, att folk ska vilja söka jobben när det blir stora pensionsavgångar, påpekade hon.
Besöket från förbundsordföranden var mycket uppskattat hos Gävlemedlemmarna. Ylva Thörn spred entusiasm och väckte glada skratt, hon gick runt och kramade om sitt fotfolk och förhörde sig om hur det går med den lokala konfliktsituationen.

Omtyckt ordförande
- Det betyder mycket att hon är med här. Man känner ett stort stöd. Hon är en jättebra ordförande som är på vår nivå, tyckte Boel Fredriksson, Anki Forsberg och Anneli Ellebo, som GD träffade utanför stadshuset.
Det var på morgonen som Ylva Thörn ringde och undrade om det var okej att komma upp till Gävle under dagen. Bara att tacka och ta emot, tyckte lokale ombudsmannen Hans Forsberg. Förutom att träffa de demonstrerande medlemmarna utanför stadshuset besökte hon även Kommunals strejkcenter vid Folkets hus och strejkvakterna utanför dygnet runt-dagiset Natt och Dag.
Ylva Thörn tycker att kampviljan är god bland de medlemmar hon möter i landet. Det är dags nu att uppvärdera de insatser som Kommunals medlemmar gör i vardagen. Enigheten om konfliktens nödvändighet är stark, menar hon.
Uppgifterna om att politiker i Gävle öppnar skolor och städar när den ordinarie personalen är borta gör henne irriterad. Arbetsuppgifterna är satta i blockad, poängterar hon.
- Det är lite lustigt att de plötsligt visar ett så stort intresse för hur det är ute på skolorna. Så är det inte direkt annars, säger hon.
Varken arbetsgivarna eller Kommunal har gjort några försök att återuppta förhandlingarna ännu.
Det behövs nog några dagar till av konflikt innan man försöker igen, spår Ylva Thörn.


Mattias
Jonsson
026-15 96 12 mattias.jonsson_gd.se

Mer läsning

Annons