Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lönnbark överklagar igen

/

Landstingsdirektör Svante Lönnbark kämpar vidare för att få behålla sina omstridda strandbyggnationer vid sommarstället i Dalarna.
Han har vänt sig till Mark- och miljööverdomstolen för att få en ny prövning.

Annons

Det handlar om två bodar, ett trädäck och en brygga som makarna Svante och Maria Lönnbark byggt i anslutning till sitt fritidshus vid Siljans strand i Rättviks kommun i Dalarna.

Byggnationerna har uppförts utan att makarna först inhämtat nödvändiga tillstånd. Lönnbarks har i efterhand ansökt om dispens från strandskyddet men fått nej, först från Rättviks kommun, sedan från Länsstyrelsen i Dalarna och nu senast från Mark- och miljödomstolen.

Nu har Lönnbarks överklagat Mark- och miljödomstolens dom och ärendet kommer därmed upp till prövning i Mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt.

Makarna anser att domen är ”orimlig och näst intill obegriplig”. Det är bara 30-40 meter mellan fritidshuset och stranden, någon allemansrätt kan därför inte åberopas, anser de. De hänvisar till begreppet ”hemfridszon” som de menar att Milöjööverdomstolen använt i tidigare domar och som brukat defineras som ett syn- och höravstånd på 100 meter.

Strandområdet har varit i privat bruk sedan 1960-talet. Allemansrätten är sedan länge utsläckt, enligt Lönnbarks. De påpekar vidare att det som i domen kallas ”gäststuga” bara är en enklare, oisolerad bod. Den är ”fullkomligt oduglig för övernattning”, skriver de i sitt överklagande.

Lönnbarks avslutar med att anklaga en expert som Miljödomstolen använt sig av för jäv. Denne person ska vid domstolens besök vid fritidshuset i juni ha pratat vitt och brett med närvarande journalister om sin uppfattning om ärendet och vilket beslut domstolen borde fatta, något Lönnbarks anser var ”otillständigt”.

Mer läsning

Annons