Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lönnbark vägrar riva strandbyggen

Svante Lönnbark fortsätter ta strid för sina strandbyggen vid fritidshuset i Dalarna. Han har nu överklagat rivningsföreläggandet från Rättviks kommun.

Annons

Turerna har varit många kring de byggnationer som landstingsdirektör Svante Lönnbark och hans fru Maria uppfört vid deras fritidshus vid Siljan i Dalarna.

Det handlar om två bodar, ett trädäck och en brygga. Byggena står på makarna Lönnbarks tomt, cirka 40 meter från fritidshuset. Enligt Rättviks kommun strider byggnationen mot strandskyddet och måste tas bort. Lönnbarks har inte funnit sig i detta utan överklagat beslutet först till länsstyrelsen i Dalarna och sedan till mark- och miljödomstolen – utan framgång. De har sedan försökt få ärendet prövat i en ännu högre instans, mark- och miljööverdomstolen, men fått nej.

Nyligen beslutade miljö- och byggnadsnämnden i Rättvik om ett föreläggande som innebär att makarna Lönnbark ska riva byggnaderna senast den 1 maj nästa år. Detta accepterar inte Lönnbarks. De vänder sig nu till länsstyrelsen i Dalarna för att få rivningsbeslutet inhiberat.

För det första underkänner de skälen för beslutet. ”Vi kan knappast åläggas att ta bort hus inne på en tomt som förvaltas och utnyttjas av våra myndiga barn och deras familjer”, skriver de. För det andra tycker de att tiden de fått på sig att ta bort byggena är alldeles för knapp. Att riva på så kort tid skulle medföra svåra markskador, anser de.

Mer läsning

Annons