Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lönnbark vill stoppa rökandet

Vårdpersonal står och röker vid sjukhusentrén i Gävle, trots att det är förbjudet. Nu går landstingsdirektör Svante Lönnbark ut och kräver skärpning.

Annons

– Det här ger oss dåligt rykte, säger han.

Svante Lönnbark är mycket irriterad på att den tobakspolicy som sedan länge gäller i landstinget i Gävleborg inte efterlevs.

Han säger att han på senare tid fått många klagomål från allmänheten, dels på att vårdpersonal luktar rök, dels på att vårdpersonal står utanför entrén till Gävle sjukhus och röker.

– Så här kan vi inte ha det. Vi är ett hälso- och sjukvårdsföretag som ska verka för minskad rökning. Vi måste stå för det vi säger, säger Svante Lönnbark.

Han går ut i ett internt nyhetsbrev till landstingets chefer och kräver att de tar upp frågan vid arbetsplatsträffar. Medarbetarna måste få klart för sig vad det är som gäller, enligt Lönnbark som ser rökningen som ett stort arbetsmiljö- och patientbemötandeproblem.

Rökning är inte totalförbjuden i landstinget. Men de som röker måste göra det på särskilt anvisade platser, så kallade rökkurer, och ”absolut inte i landstingskläder”, betonar Lönnbark.

– De flesta tycker att tobakspolicyn är bra och följer den. Det är synd att några enstaka personer ska förstöra för övriga, säger Svante Lönnbark.

Ser du någon anledning att skärpa rökförbudet?

– Nästa steg skulle i så fall vara att helt förbjuda rökning i landstinget. Där är vi inte ännu. Jag hoppas att det vi går ut med nu ska få avsedd effekt.

Mer läsning

Annons