Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Loppis som inte tar betalt

/
  • Ett par stövlar i Brynäsfärger kanske vore något för landshövding Barbro Holmbergs barnbarn Aimee Lao, 2,5 år. Barnkläder är populära i bytesrummet enligt Ing-Britt Elofsson.
  • – Sist jag kollade var det 270 aktiviteter under veckan, men det har tillkommit några, så nu är det nog runt 300, säger projekt­ledare Lotta Tornler.

Lämna en sak och ta en annan. Eller ta något utan att lämna. Det är idén bakom bytesrummet i källaren på Riggargatan.

– Förut stod det fullt av kvarlämnade saker i källargången, säger Ing-Britt Elofsson från Hyresgästföreningen.

Annons

Att ta vara på andra människors bortkastade saker är ett konkret sätt att leva hållbart. I källarlokalen finns allt från kläder och böcker till möbler. Det kostar ingenting att lämna eller hämta saker.

– Som loppis fast utan att ta betalt, säger Ing-Britt Elofsson.

På lördag startar Framtidsveckan med cirka 300 aktiviteter runt om i länet.

Bytesrummet är en av dem och kommer att hålla extra öppet.

Under Framtidsveckan är alla välkomna på besök, annars är rummet bara till för de boende på Styrmansgatan och Riggargatan.

Liknande rum finns på Öster och i Andersberg, men Ing-Britt Elofsson hoppas att deltagandet i Framtidsveckan kan innebära att idén sprids. Rummet har också blivit en träffpunkt för hyresgästerna.

Framtidsveckan startade 2009 i Söderhamn, men är nu spridd över hela länet. Projektledaren Lotta Tornlers tjänst finansieras av länsstyrelsen, men även landstinget och kommunerna bidrar.

– Det händer massor av saker, säger Lotta Tornler.

Ett av de större arrangemangen är en konferens i Ockelbo för skogs- och naturbruk. Cirka 100 personer från hela landet kommer att träffas i tre dagar för att diskutera bland annat naturbrukets roll och EU-regler.

På lördag fylls Sjömanskyrkan i Gävle med aktiviteter. Det blir bland annat klädbytardag, seminarier, livemusik och filmvisning. Arrangerar gör Gävle Social Forum.

Mer läsning

Annons