Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lösning på väg för hemlösa studenter

/
  • Husaren, den stora garagebyggnaden vid Teknikparken skulle kunna bli lösningen för några av de bostadslösa studenterna tycker Tord Lundström på Gavlefastigheter.
  • Övervåningen på Husaren i teknikparken står tom. Men duger det som studentboende?
  • Högskolan ligger inom synhåll.

Rum med snedtak, naturnära läge och Högskolan inom synhåll. Husaren kan bli ett tillfälligt studentboende.

– Ärligt talat har jag bott sämre än så här när jag bott på hotell, säger Tord Lundström på Gavlefastigheter, när han visar runt.

Annons

Byggnaden ligger utmed Kungsbäcksvägen i Teknikparken. I bottenvåningen finns stora garage som numera är tomma, men övervåningen är inredd som kontor. AME var senaste hyresgästen. Sedan AME flyttade ut har kontorsrummen stått tomma.

– Vi har haft den här byggnaden i malpåse för att se vad Mackmyra Whisky kan dra till sig. Men när vi fick frågan om vi hade något som kunde bli studentrum sa jag direkt att Husaren är tänkbar, säger Tord Lundström.

Nu har han sett till att de döda flugorna städats bort. Toaletter, duschar och två pentryn finns redan. Det finns bara ett hinder för att bostadslösa studenter ska kunna flytta in: Det saknas bygglov.

– Förmodligen krävs en planändring. Det här är ju klassificerat som kontors- och verkstadslokaler. Vi får se hur lång tid det tar, säger Tord Lundström, som redan lämnat in en ansökan.

Om lokalerna i Husaren kan godkännas beror framför allt på om de klarar kraven på brandsäkerhet, utrymningsvägar och ventilation.

– Det är helt andra krav på brandsäkerheten i ett studentboende, även om det är tillfälligt, än det är på ett kontor. Det kan man aldrig ge avkall på., säger Lars Skogsberg, planarkitekt på Samhällsbyggnad Gävle.

Mer läsning

Annons