Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lotteriet som gav resultat

/
  • Gävlebornas fortkörning minskade med hela 35 procent under hastighetslotteriet. Men en av fyra körde fortfarande för fort.Sony Ericsson går bakåt.
  • Lars-Eric Abrahamsson, verksamhetsledare för NTF Gävleborg och Sven Olov Holm, lycklig vinnare av 10 000 kronor.

Hastighetslotteriet gav resultat. Gävlebornas fortkörning minskade med 35 procent, men var fjärde bilist körde ändå för fort.

Annons

I juni skrev GD om lotteriet som Volkswagen och Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, ordnar för att uppmuntra skötsamhet i trafiken. På Norra Strandgatan sattes en kamera upp som registrerade alla bilar som följde hastighetsbestämmelsen på 30 kilometer i timmen. De laglydiga bilisterna fick sedan vara med och tävla om 10 000 kronor.

Gävlebon Sven Olov Holm vann 10 000 kronor för sin skötsamhet.

– Jag tycker att det är positivt att man kan ha en morot i stället för böter. Själv är jag mycket väl medveten om skillnaden i att bli påkörd i 30 kilometer i timmen jämfört med att bli det i 50 kilometer i timmen. För pengarna ska jag ta med familjen ner till Stockholm och se musikalen Romeo och Julia, säger Sven Olov Holm.

Innan Hastighetslotteriet besökte Gävle visade mätningar att 60 procent av bilisterna körde för fort på Norra Strandgatan. Under lotteriets besök sänktes hastigheten med 35 procent, men trots det körde ändå var fjärde bilist för fort. Under de två dagar som Hastighetslotteriet pågick i Gävle passerade 2 510 bilar kameran.

Mer läsning

Annons