Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lucka i polisens protokoll när Katarinas bil stals

/
  • Katarina Krigmans dotter, Tone Sundberg, hade lånat bilen när den stals utanför hennes lägenhet i Forsbacka.
  • Bilen står nu uppställd på Poderosa bilskrot. Katarina Krigsman fick själv ta reda på att den trasporterats dit, trots att polisen skulle ha kontaktat henne efter den tekniska undersökningen.

Såg spanare från rikskriminalen när Katarina Krigsmans bil stals för att användas som murbräcka mot Elgiganten?

I deras anteckningar finns inga uppgifter om stölden.

Annons

Gärningsmännen bakom stöldkuppen mot Elgiganten friades för att ha tillgripit Katarina Krigsmans bil, trots att den ska ha stulits strax innan den användes för att med hjälp av lastpallar forcera butiksfönstret.

Frågan är om spanarna från rikskrim som, enligt domen, följt de misstänktas ”förehavanden” under färden från Stockholm till Valbo hade sett stölden.

Det var vad Katarina Krigsman fick höra när hon undrade hur polisen kunde veta att hennes bil stulits ”cirka 15 minuter” innan stöten mot Elgiganten.

– Jag fick höra att ”man var där”, berättade Katarina Krigsman.

GD har läst förundersökningens spaningsprotokoll, där rikskriminalen kartlagt vad de misstänkta haft för sig under den 27 och natten till den 28 juni då de slog till mot Elgiganten.

Vid midnatt befinner sig en Audi och en Passat som de misstänkta använder sig av i Södertälje.

Nästa anteckning i spaningsprotokollet dyker inte upp förrän cirka tre timmar senare, klockan 03.06, då samma bilar observeras på Svärdsjövägen i Kungsgården där de svänger av till riks 80 mot Gävle.

Klockslaget för nästa anteckning är 03.213. Det är alltså en siffra för mycket, en av de två sista siffrorna är fel vilket lämnar en tidsmarginal om två minuter. Audin svänger i alla fall av från riks 80 till Gävlevägen mot Forsbacka – där Katarina Krigsmans bil stals – när de två bilarna når trafikplatsen vid Sandviken.

I protokollet finns ingen uppgift om huruvida spanare följde efter Audin.

I stället kommer nästa anteckning klockan 03.28, då Passaten syns köra omkring i Valbo köpcenter mellan en bensinmack och Elgiganten.

Klockan 03.35 försvinner plötsligt Passaten i hög fart på riks 80 mot Gävle.

Klockan 03.45 är nästa anteckning, och det är då som Katarina Krigsmans stulna Volkswagen dyker upp tillsammans med Audin då de kör över parkeringarna i riktning mot Elgiganten. Kort därefter hör spanare ljuden från inbrytningen i Elgiganten, nationella insatsstyrkan tar över och skickar hundar på gärningsmännen när de flyr in i butiken.

GD har utan framgång sökt den ansvariga spaningsledaren vid rikskriminalpolisen. Detta för att fråga om någon följde efter Audin då den svängde av till Gävlevägen mot Forsbacka, och då blev vittne till stölden av Katarina Krigsmans bil.

Under nationella insatsstyrkans ingripande blev det en mindre skada på Katarina Krigsmans redan demolerade bil, vilket hon har sökt ersättning för. Begäran hanteras av Rikspolisstyrelsen.

Mer läsning

Annons