Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lugn trafik vid Stortorget

Hastigheten verkar respekteras men hur många kör egentligen utan tillstånd på Nygatan? Kommunens trafikmätningar ger inte några klara svar.

Annons

Trafiksituationen på Nygatan har varit föremål för mycket debatt sedan ombyggnaden av Stortorget. Såväl fotgängare som cyklister och busschaufförer har klagat på den röriga miljön och pratat om kaosartade möten där olyckan varit nära.

Håller situationen på att stabilisera sig nu, så här åtta månader efter invigningen? Trafikanterna verkar i alla fall hålla sig väl inom fartgränsen på 30 kilometer i timmen på Nygatan. Enligt den senaste mätningen låg medelhastigheten på gatan på bara 17 kilometer i timmen och det var endast 1 procent av de registrerade fordonen som körde för fort.

– Högsta hastigheten som uppmättes var 55 kilometer i timmen. Hastigheterna överlag är hyfsade, men kanske upplevs det som att det går fortare än vad det gör på gatan, säger Gösta Nordqvist, trafikingenjör på tekniska kontoret.

När tekniska kontoret nyligen mätte antalet fordon som passerade förbi Stortorget under ett dygn kom man upp i 891 stycken, varav 250 bussar som har tillstånd att köra på gatan tillsammans med taxitrafiken. Men eftersom den automatiska mätstationen inte kan skilja på taxifordon och vanliga privatbilister är det oklart hur många egentligen som kör på gatan utan tillstånd.

– Vid tidigare manuella mätningar vi gjort har det gått ungefär tretton taxibilar på fem bussar. Så med de proportionerna skulle taxibilarna stå för resten av trafiken. Men enligt p-vakterna runt torget är det alltid någon som smiter emellan, säger Gösta Nordqvist.

”Smitningarna” förekommer nog främst på kvällarna när det är mindre trafik, resonerar han.

För att få bukt med det har kommunen nu förstärkt med skyltning om körförbudet från både Norra Skeppargatan och Norra Stapeltorgsgatan. Intill p-huset från Norra Stapeltorgsgatan har förbudsskylten förtydligats med en tilläggsskylt för trafikanter med tillstånd.

– De är dubbelsidiga skyltar, ingen ska kunna skylla på att man inte sett dem och vet vad som gäller, säger Gösta Nordqvist.

Mer läsning

Annons