Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lurad köpare blev hotad

GÄVLEEn lurad bilköpare i Gävle planerade att stämma en bilfirma. Då fick gävlebon ett telefonsamtal.

Annons
- De skulle göra hans familj illa, avslöjar Göran Wiklund, advokat.
För mer än ett år sedan skulle bilköparen byta upp sig. Hos bilfirman hittade han sin nästa bil. Sin egen ville han lämna in i lösen, men ett krux var att det fortfarande fanns en skuld kvar på bilen.
"Vi löser skulden och lägger beloppet på lånet till den nya bilen" menade bilfirman.
Utmärkt tyckte bilköparen och skrev på papperen. Han fick även ett kvitto på att skulden var löst.
Det var bara det att bilfirman inte betalade skulden, och finansieringsbolaget hörde av sig om betalningen. Det naturliga för bilköparen var att kräva av bilfirman att de löste skulden, som det var sagt.
- Han fick hotelser per telefon. Då valde han att lägga ned, säger Göran Wiklund.
Återstod för bilköparen att själv betala de drygt 50000 som återstod på lånet.
Men. Med den nya bilen följde ett nytt lån hos ett annat finansieringsbolag. Liksom för den bilköpare GD rapporterade om i förra veckan (som köpte en bil med falsk mätarställning) återstår en möjlighet att få tillbaka pengarna. Konsumentkreditlagen kräver av långivaren att allt är i sin ordning med köpet om man har auktoriserat bilfirman att förmedla en kredit.
- Nu ska jag ta tag i det här igen, säger Göran Wiklund.
Båda bilfirmorna GD skrivit om har kriminellt belastade personer i ledningen. Advokat Bo Karlsson fick kompensation för sin klients räkning från just långivaren, som valde att böja sig för Allmänna Reklamationsnämndens beslut.
Bo Karlssons klient var en man från Halland som köpte en Volvo V70 i Gävle. På vägen hem gick generatorn sönder, sedan rasade växellådan.
Hallänningen beställde besiktningsprotokollen från Bilprovningen som visade att Volvon inte gått 24 478 mil utan 46 000. Bilen var därför värd 61 000 kronor mindre än vad köparen betalade, en summa långivaren GE Capital Bank får stå för.
MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons