Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lurad – och tvingad ta lån

/
  • Alla båt- och skrovnummer som användes var påhittade. Båtarna på bilden har ingenting med artikeln att göra.

Johan är en av de kunder som blåsts av bilhandlaren.
Han har lånat pengar från sina pensionerade föräldrar för att kunna betala av räntan på det lån som han lurades att ta.
– Jag kan inte sova om nätterna längre, säger han.

Annons

Johan är 55 år gammal och bor i Norrland. Trots att han inte är ensam om att ha blivit lurad av den 48-årige bilhandlaren så vill han inte ställa upp med namn och bild i GD. Anledningen är att han skäms över den situation som han har försatt sig i.

– 48-åringen är en bekant till familjen och jag litade på honom. Nu kommer jag aldrig mer att kunna lita på någon, säger Johan.

När Johan träffade 48-åringen första gången var han extremt trevlig. Efter en tid frågade 48-åringen om Johan kunde göra honom en tjänst. Två byggjobbare som han kände skulle köpa en båt och rusta upp den till en lyxkryssare.

– Men de hade kreditproblem och därför frågade han mig om jag kunde stå på kontraktet för båten i tre månader, berättar Johan.

Han skulle inte få några pengar som tack för att han tagit lånet utan det rörde sig om en ren väntjänst. Johan ställde upp och träffade en försäljare som jobbade på 48-åringens bilfirma i Gävle.

– När jag skrev på kontraktet anade jag inga misstankar, suckar han.

Han registrerades därför som låntagare hos ett finansbolag och fick en skuld på 380 000 kronor. Pengarna betalades ut till bilfriman för en båt som på pappret var värd 580 000 kronor. Efter tre månader skulle båten och även lånet tas över av byggjobbarna.

– Till skillnad mot för många andra som har blivit lurade så betalade bilfirman räntorna och amorteringarna de första tre månaderna som de lovat.

Tre månader senare började Johan bli nervös. Han ringde och frågade varför inget hände men fick bara undanglidande förklaringar från 48-åringen.

– Han kom med så många lögner, suckar Johan.

Sedan häktades 48-åringen för grovt bedrägeri. Plötsligt var han tvungen att betala 4800 kronor i ränta och amorteringar på det lån som han lurats att ta för en båt som aldrig funnits på riktigt.

– Jag blev tvungen att låna från mina pensionerade föräldrar för att kunna betala finansbolaget. Det känns förjävligt, berättar han.

Hans ekonomiska situation har gett Johan sömnsvårigheter och han äter numer ständigt huvudvärks- och sömntabletter.

– Det värsta var att rätten släppte 48-åringen i väntan på åtalet. Vad är det som säger att han inte kommer att göra om samma sak? säger Johan.

Fotnot. Johan heter egentligen någonting annat

Mer läsning

Annons